1 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
2 av 2
- Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIX

Bodström hoppar av - får topplön ändå

Har rätt till 44 000 i månaden i ett år genom riksdagens inkomstgaranti. Och pengarna kan fortsätta att rulla in i flera år.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Socialdemokraten Thomas Bodström har nu valt att lämna politiken för ett stillsamt hemmaliv i USA.

Men han behöver inte se sig om efter ett nytt arbete riktigt än - Bodström har nämligen rätt till inkomstgaranti i ett år.

Alla som suttit i riksdagen i en sammanhängande period, längre än tre år, har nämligen rätt till inkomstgaranti enligt riksdagens regler.

Det första året har man rätt till 80 procent av riksdagsarvodet. Under sin tid som ledamot tjänade Bodström 55 000 kronor i månaden och får därför 44 000 kronor i månaden under nästa år.

Pengarna kan dock fortsätta att rulla in i flera års tid, men längden och storleken på garantin bestäms då av ålder och tid i riksdagen. Exakt hur mycket Bodström kommer att få de nästkommande åren är ännu inte fastställt:

– Inte förrän riksdagen fattat formellt beslut om Thomas Bodström avsägelse av riksdagsuppdraget börjar vi räkna på vad han har rätt att få, säger Mats Lindh, utredare på riksdagens ledamotservice till Svenska Dagbladet.

Bodström kommer dessutom att få en pension livet ut för sitt arbete i riksdagen.

/