Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sjuk tvååring hemskickad tre gånger - dog

1 av 1

Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX

Nyheter | 16/10/2010 10:45

Föräldrarna besökte vårdcentralen. De åkte till barnmottagningen i Landskrona. Till sist fick de träffa en specialist på barnakuten, som skickade hem barnet. Två dagar senare var flickan död.

SVALÖV. Det var i februari i år som den tvååriga flickan mådde dåligt. Hon led av kräkningar, åt nästan ingenting och var förstoppad.

Föräldrarna sökte då till vårdcentralen där läkaren skrev ut antibiotika mot en halsinfektion. Fem dagar senare, vid två ytterligare besök, konstaterade läkaren att barnet led av buksmärtor.

Eftersom flickans problem inte upphörde sökte föräldrarna ett par dagar senare till barnakuten i Lund. En läkare och sjuksköterska sade att läget inte var akut, och gav flickan medicin mot förstoppning.

Den 14 februari försämrades flickans tillstånd snabbt. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Det alla läkare misssat var att flickan led av tarmvred, ett ovanligt men mycket allvarligt tillstånd.

Nu får flera sjukhus skarp kritik av Socialstyrelsen.

– Det som hänt är djupt tragiskt och har skakat om alla på barnkliniken, säger Eva Ranklev Twetman, chefläkare på universitetssjukhuset i Lund till Helsingborgs Dagblad.