Kenneth Wallin, 22, ingick i den svensk-finska kontingenten i ISAF som tjänstgör från maj till november i Afghanistan för att stödja den afghanska armen att bringa fred och stabilitet i området.
1 av 3
Kenneth Wallin, 22, ingick i den svensk-finska kontingenten i ISAF som tjänstgör från maj till november i Afghanistan för att stödja den afghanska armen att bringa fred och stabilitet i området. - Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Elina Katajamäki / SCANPIX /
3 av 3
- Foto: Försvarsmakten

"Mitt huvud stack upp när det var som värst"

Joel Thungren, 28, tänker inte lämna Afghanistan - trots att kamraten Kenneth Wallin, 22, dött i samband med en eldstrid mot talibanerna.


MAZAR-I-SHARIF. Joel Thungren, 28, tjänstgör inom FS19 som granatgevärsskytt och stidsfordonsförare inom den svenska truppen i Afghanistan.

Det är hans andra vända i landet - men hans helt klart mest dramatiska. När Kenneth Wallin, 22, dog av en hemmagjord bomb, befann sig Joel mitt i skottlinjen.

– Det smattrade riktigt, riktigt nära mitt huvud flera gånger. Kändes som att de stod precis utanför vår vagn och sköt mot oss. Tänkte att blir jag träffad kommer det i alla fall gå snabbt då endast mitt huvud stack upp ur stridsfordonet när beskjutningen var som värst, säger Joel Thungren till Sundsvalls Tidning, från lägret Camp Northern Lights.

Men han har inga som helst tankar på att lämna landet åt dess öde.

– Jag känner nu att jag vill ut igen i våra områden och fortsätta jobba tills att vi blir klar med det vi kom hit för att göra. Det vore ju att svika mina kollegor och den stupade om man valde att avbryta tjänstgöringen, säger han till ST.

I lördags eftermiddag blev Joels grupp utsatt för kraftig beskjutning i utkanten av en by.

Men trots att anfallet pågick i uppemot 40 minuter kom ingen av soldaterna till skada.

En pluton kom till undsättning. Bland soldaterna som kom för att ge understöd fanns Kenneth Wallin. Plötsligt small en så kallad IED, en hemmagjord bomb, av.

Den dödade 22-åringen och skadade ytterligare två svenska soldater.

– Jag var den som tog ned den amerikanska sjukvårdshelikopter som vi lastade in honom i, där jag också lade märke till att han saknade livstecken, säger Joel Thungren till ST.

Joels grupp anförtroddes dessutom den tunga uppgiften att bärga hem fordonet vilket tog nästan ett dygn.

Nu har Joel två månader kvar på sin tjänstgöring. Att ge upp finns inte på kartan.

– Att sådant här händer och kommer att fortsätta hända är jag ju som sagt väldigt medveten om och har hela tiden varit.

Men på torsdag nu i veckan får han ändå en kortare respit - med ett efterlängtat hembesök i Sverige.

– Just nu är vi ganska slitna och trötta i gruppen, så det behövs verkligen lite lediga dagar i Sverige nu.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!