- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Många arbetslösa får socialbidrag

SKL vill ha helt ny myndighet som samordnar.


Mer än hälften av de som får ekonomiskt bistånd via socialen borde egentligen få pengarna från andra ställen, till exempel A-kassa.

– Det är de andra systemen som inte täcker upp för nya som ännu inte kommit in i arbetslivet och som inte får A-kassa och sjukpenning och nyanlända svenskar. För dem är socialbidraget det enda som finns kvar. De har inte kommit in i systemet ännu, säger Leif Klingensjö, utredare på avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL, till DN.

Kostnaden för kommunerna blir 3 eller 4 miljarder extra varje år på grund av att de betalar ut pengar som egentligen borde komma från andra ställen.

Därför vill Sveriges kommuner och landsting, SKL, nu se en ny myndighet som ersätter arbetsförmedling, försäkringskassa och socialbidrag och flyktingbistånd.

– Vi vill ha ett gemensamt system där både de som är med i A-kassan och de som ännu inte hunnit in i den behandlas så snabbt som möjligt och inte skickas vidare mellan myndigheterna, det skulle snabbare behandling. Den enskilde ska inte ses som ett problem för en annan myndighet, säger Leif Klingensjö till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!