- Foto: Moderaterna

Arkelsten Shellbloggade 13 gånger efter bjudresa

Efter bjudresan till Frankrike blev moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten betydligt mer intresserad av oljebolaget Shell än tidigare.


STOCKHOLM. När Sofia Arkelsten - då miljöpolitisk talesperson för moderaterna - bjöds till staden Pau i Sydfrankrike på ett pr-jippo - hade hon bloggat om oljejätten Shell en enda gång.

Sedan dess har hon återgäldat gratis flygbiljetter, middag och hotellrum med att blogga om bolaget hela 13 gånger, rapporterar Svenska Dagbladet.

Hon har dessutom lagt upp reklambilder från en tävling i Shells regi

– Shell håller ett möte vid sidan av den gamla banan där det förr var formel 1. Syftet är diskussioner om energi och framtiden, skriver Arkelsten i sin blogg den 23 maj 2008 från Sydfrankrike.

– Grupparbetet tar fart. Vi talar om att människan vill ha billig energi, bra infrastruktur, bra regeringar och bra regleringar. Men hur är det upp till politikerna.

Den 15 juli i år skriver Arkelsten om en energipanel där James Smith, ordförande för Shell i Storbritannien, la ut texten:

– Budskapen är att tekniken finns och energieffektivitet är viktigt - Peak oil, I don't think so, säger han sen till vår förvåning. Men Shell blir större på gas än på olja till 2012 förklarar han. Och ser det som att det sparar koldioxid, skriver Arkelsten i bloggen.

Några månader efter bjudresan hissade Arkelsten Shell och Preem i riksdagens talarstol - som goda föredömen.

– Företagen är med på banan. Klimatpakten i Stockholm är ett bra exempel, men även enskilda företag gör saker. Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna, sa hon.

Och för oljebolaget Shell kan det löna sig att hålla sig väl med moderattopparna. Sedan tidigare har oljebolaget inlett omfattande provborrningar i Skåne. Men nu behöver företaget regeringens tillstånd för att inleda storskallig utvinning, skriver SvD.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.