1 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Åkesson angrep utanförskap

I sin första partiledardebatt gick sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i klinch med statsminister Fredrik Reinfeldt (m) om utanförskapet.


STOCKHOLM. Jimmie Åkesson gjorde under onsdagsförmiddagen sin debut i riksdagens talarstol. Och gick till hårt angrepp mot den moderatledda regeringen.

– Den här regeringen har inte lyckats bryta utanförskapet. Att forstätta fylla på utanförskapet, år efter år - faktum är att invandringen till Sverige aldrig har varit så stor som under regeringen Reinfeldt, sa Jimmie Åkesson.

– Hur ska man kunna bryta utanförskapet när regeringen fortsätter att importera arbetslöshet?

Men moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, slog tillbaka och menade att regeringen rättat till flera systemfel i mottagandet av invandrare.

– De som kommer hit har vi tidigare hänvisat till en enda dörr. Där det står asyl. Den här regeringen har möjliggjort en ny dörr där det står arbete. Det är svårt att få ett jobb i ett land där man har arbetsförbud. För det är så det har sett ut. Nu ger vi dem möjlighet att jobba också under asylprocessen.

Reinfeldt menar också att sverigedemokraterna inte har några egna lösningar på problemet, utan i stället bedriver en kontraproduktiv politik.

– Ni vill höja ersättningar till dem som inte vill jobba. Ett Sverige där vi inte arbetar kommer inte vara ett Sverige där vi löser utanförskapet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!