- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Reinfeldt vill ge jämställda företag lägre avgifter

"Vi har kommit en bit på väg när det gäller att få en bättre genderbalans, men jag tycker att det går för långsamt."


STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) föredrar morot framför piska i jämställdhetsfrågan. Därför vill han nu underlätta för företag som är duktiga på jämställdhet.

I den bok Reinfeldt gav ut under valrörelsen, Framåt tillsammans, konstaterar statsministern att det finns en orättvisa mellan kvinnor och män i samhället och arbetslivet. Han konstaterar att kvinnor tjänar, äger och bestämmer mindre än män gör och skriver att en förändring på området är "en mycket viktig frihetsfråga i ett land som berömmer sig om att ha kommit så långt".

Nu öppnar han för att belöna de företag som är sköter sig med sänkt arbetsgivaravgift.

Förslaget kommer från början från Ingrid Bonde, chef på AMF Pension, och Reinfeldt gillar tanken.

- Det är en intressant idé. Vi har kommit en bit på väg när det gäller att få en bättre genderbalans, men jag tycker att det går för långsamt. Därför finns det anledning att lyssna till förslag som skulle kunna få tempot att öka säger statsministern i en intervju med SvD.

Han medger däremot att han inte vet hur ett sånt system skulle kunna utformas men konstaterar att man måste få testa "lite fritt" i frågan.

I intervjun understryker Fredrik Reinfeldt också att ambitionen att sänka inkomstskatten ytterligare för de som har jobb kvarstår.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!