"Tre kungliga älskarinnor är beredda att träda fram"

- 04/11/2010, 10:31 -
Har kungen hållit sig med ett hov av älskarinnor?
1 av 3

Har kungen hållit sig med ett hov av älskarinnor?

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Camilla Henemark pekas ut som kungens "kurtisan".
2 av 3

Camilla Henemark pekas ut som kungens "kurtisan".

Roger Vikström/SCANPIX

3 av 3

MARTINA HUBER / XP / SCANPIX

En av författarna bakom skandalboken "Den motvillige monarken", Deanne Rauscher, hävdar att flera kvinnor är beredda att träda fram som vittnen om kungen skulle förtalsstämma.

STOCKHOLM. Få böcker har utlöst en så intensiv debatt redan innan de nått bokhandlarna som Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken.

I TV4:s Kvällsöppet på onsdagskvällen trädde för ovanlighetens skull tre av kungens vänner fram - för att gå till hårt angrepp mot de lögner de anser boken sprida.

Också hovets tidigare presschef, Elisabeth Tarras-Wahlberg, gick till direktsänd attack mot bokens många anonyma källor.

– För att en biografi ska vara vederhäftig måste källor ställa upp med namn. Det känns inte särskilt trovärdigt nu, säger hon.

Men Deanne Rauscher menar att de i nuläget inte vill träda fram för att de numera har familjer och lever helt vanliga liv. Däremot ska flera av dem ställa upp om det blir rättegång, har de lovat Rauscher.

– De är rädda men har lovat att vittna, säger hon.

Den tidigare socialarbetaren Deanne Rauscher, som strax innan hon fyllde 50 sadlade om och blev journalist, har tillbringat 1,5 år med att intervjua ett stort antal kvinnor.

– Och det finns många fler som vi inte ens närmat oss. De kanske också ställer upp om det blir rättegång.

Kvinnorna har skildrat en värld av sexuell förnedring och gubbsjuka. En värld där kungen och hans vänner står i centrum.

I boken beskrivs bland annat ett ”sexkalas” efter en jaktmiddag när kungen ska ha roat sig med två kvinnor samtidigt. På andra fester har sällskapsdamerna suttit med nakna vid bordet.

De har alltid lockats med falska löften om pengar, ära och framgång.

Nu lever kvinnorna i skräck för att avslöjas, menar Rauscher.

– De är rädda för att råka ut för hot. Men de kommer att vittna om vi skulle bli stämda för förtal, säger Deanne Rauscher.

Och Rauscher menar heller inte att det skadar bokens trovärdighet att så många källor är anonyma.

– Det finns ett förakt för vanliga människors vittnesmål. Men hur mycket måste man tjäna för att få vittna mot kungen? Vilken social status måste man ha för att bli trodd? säger hon.