Måndag 2 Aug
Stockholm

Kungen på klubb hos gangsterkungen Mille

1 av 3
Kungen omgiven av skandaler redan innan boken Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken landat i bokhandeln.
2 av 3
Kungen omgiven av skandaler redan innan boken Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken landat i bokhandeln. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Dolph Lundgren gästade gangsterkungens svartklubb tillsammans med dåvarande flickvännen Grace Jones.
3 av 3
Dolph Lundgren gästade gangsterkungens svartklubb tillsammans med dåvarande flickvännen Grace Jones. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX

Gangsterkungen Mille Markovic är en av de källor som framträder under eget namn i skandalboken "Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken" och berättar om kungens vilda fester i svartklubben Club Powers källarvåning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Den episod, som författarna bakom skandalboken Den motvillige monarken i samband med lanseringen gör ett huvudnummer av, är när kung Carl XVI Gustaf och hans kompisgäng under en period på 90-talet besöker den dömde gangstern Mille Markovics svartklubb i källaren under lyxrestaurangen Aquavit.

Där rådde "förhållanden som bland annat omfattade bombattentat, ett spektakulärt självmord som ryktades vara mord, samt förberedelse till utpressning. Förhållanden som, om det velat sig illa, riskerat att skada landets säkerhet och, inte minst, kungen som person", skriver författarna.

Nyheter24 har läst kapitlet om kungen på Club Power.

Mille Markovic hade tagit över restaurangen av krögaren Bernt-Åke Hamstad, som i källaren sedan ett tag tillbaka regelbundet gästats av kungen och hans vänner. Hamstad sålde så småningom lokalen till Mille Markovic - redan då känd för sitt umgänge i kriminella kretsar.

Och Markovic fick ta över det berömda klientelet.

– Jag gjorde inga stora vinster. Men det var väl investerade pengar i marknadsföringen, säger han.

Stockholms nattliv vid den här tiden var torftigt och stängde tidigt. Efter ett var det svårt, för att inte säga hart när omöjligt, att ta sig ett glas på krogen.

Därför flockades innefolket på ställen som Markovics svartklubb Club Power. Här trängdes kändisar, som filmstjärnan och kampsportsmästaren Dolph Lundgren med sin dåvarande flickvän, Grace Jones, med ökända kriminella som Roland "Gudfadern" Bjuhr och Nicola Mossa.

En annan kriminell som frekventerade Club Power var Danilo Manojlovic - som natten till den 27 maj 1992 hittades död med ett skott i pannan i källarvåningen under Aquavit.

Intill honom låg en Colt med ammunition av märket 38 Special. I den roterande cylindern fanns bara en patron. Allt tydde på att Manojlovic spelat rysk roulette. Eller tvingats att spela rysk roulett med sig själv.

Några veckor dessförinnan hade en sprängladdning detonerat på klubben.

I den här miljön vistades, enligt författarnas källor, alltså också Sveriges statschef - tillsammans med bästisen Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt, festfixaren Christer Gustafsson och de andra. I sällskapet ingick också undantagslöst ett gäng unga, snygga tjejer.

Mille Markovic berättar i boken Den motvillige monarken att kvinnorna lockades av generösa erbjudanden. Pengar, hjälp med karriären och spektakulära resor. Många drömde om bli fotomodeller eller artister.

Och kungagänget lät dem tro att allt var möjligt - bara de gjorde sitt jobb som sällskapsdamer. Och kanske lite till.

– Det där störde mig, säger Mille Markovic.

Han försökte i stället styra över herrarnas intresse till "proffs", som han uttrycker det.

– Ibland kunde det bli lite dött, som Gustafsson sa. Och då tog jag dit proffstjejer från strippklubbarna.

Poängen var också att "proffstjejerna" var vana vid fagert, men innehållslöst, prat.

– De hörde sånt varje skift från kunderna på strippklubbarna.

Tack vare kungen och hans gäng kunde Markovic bedriva sin svartklubb relativt ostört. Åtminstone på måndagarna när källaren under Aquavit var bokad av Christer Gustafsson - kungagängets festfixare.

Kungen var ju beskyddad av livvakter från Säpo - som visserligen inte fick följa med ner i lokalen. Men stod på vakt utanför.

– En gång fick polisens insatsstyrka vända i dörren när de insåg att kungens Säpovakter stod utanför, säger Mille Markovic.

Kommentera
Kopiera länk
Dela