1 av 4
- Foto: TEDxHornstull, Klas-Herman Lundgren
2 av 4
- Foto: TEDxHornstull, Klas-Herman Lundgren
3 av 4
- Foto: TEDxHornstull, Klas-Herman Lundgren
4 av 4
- Foto: TEDxHornstull, Klas-Herman Lundgren

TEDx: "Piraterna för omedvetet samhället framåt"

Världens mest engagerade digitala kunskapsspridare, TEDx, anlände till Hornstull och Nyheter24 fick ta del av det världsberömda fenomenet.


STOCKHOLM. Nyheter24 besökte biografen RioHornstull strand. Anledningen var en unik och exklusiv möjlighet att ta del av det globala fenomenet TEDx.

TED står för "Technology, Entertainment, Design" och är en konferens där några av de mest intressanta talarna inom ett specifikt ämne håller föreläsningar och försöker besvara de tuffa frågorna.

TEDx är en spin-off till TED.

"Sustainable change" - ständig förändring, var på dagens agenda.

Den passiva folkrörelsen

Ett inom sociologin, klassiskt begrepp är stammar. Med termen menas en grupp människor som av olika anledningar har en indirekt relation till varandra.

Vad som är grunden till gemenskapen är mer löst.

Exempel på indirekta relationer är fysisk närhet, ett gemensamt intresse, ett liknande förflutet eller helt enkelt ett medlemskap i samma facebookgrupp.

Däremot finns det mer specifika grupper som för samhället framåt.

– Om vi tar exempelvis nätpiraterna, de är en grupp som till en början var omedvetna om att de införde en gigantisk samhällsförändring, något vi nu ser frukten av i och med rättegångarna mot Piratebay, säger föreläsaren Ed Gillespie från kommunikationsföretaget Futerra.

Gillespie gjorde sig världsberömd när han tog sig jorden runt utan att använda flyg och dokumenterade resan för The Guaridan. Artikelsamlingen blev snabbt viral.

– Grejen med de framväxande och allt mer starka undergrupperna (stammarna) är att det de ofta inte är medvetna om sin aktiva påverkan på samhället, säger han till Nyheter24.

Gillespie menar att entusiasmen bakom många av de ungdomliga fenomenen som nätpirater, forumskribenter och bloggare är viktiga kanaler i förändringen av det allmänna perspektivet. Specifikt miljöfrågor.

Kan man kanalisera entusiasmen?

– Ja, men det är svårt att nå ut till den breda massan. Det räcker inte med att de första tar del av informationen, utan även gruppen som kommer efter måste vara legitima. Samtidigt är det överlag viktigt för vår överlevnad, säger Gillespie.

Hur menar du?

– Vi måste få in en passiv folkrörelse mot exempelvis den globala uppvärmningen, "or else we're fucked".

– Specifikt nätpiraterna är en falang av den passiva folkrörelsen. Varje gång en person laddar ner en film eller låt för gör de en aktiv handling som i slutledet kommer att leda till en uppdatering av copyright-lagarna, säger Gillespie till Nyheter24.

Hur revolutionen får fart

Marilyn Mehlmann, 70, är journalisten som sadlade om till kommunikationsvetare med inriktning mot miljö. Hon jobbar numera med att analysera hur världen förändras. Och framförallt hur förändringen blir beständig.

– Den mänskliga kommunikation består av tre delar. Den ena är vad en person tänker och reflekterar över. En annan är vägen till fullföljande av budskapet.

– Men den viktiga, är steget mellan dem två. Jag kallar den elefanten - vägen till att budskapet når sin mottagare.

Det är här de sociala medierna och Web 2.0 kommer in menar Mehlmann "det ska inte vara en översittare med blicken nedåt likt en diktator som slänger ut information."

Påverkan kommer nedifrån och upp. Inte från toppen ned till botten.

– För att en politiker ska få en beständig tillvaro, måste de hela tiden bli omvalda. Om ett företag ska få en kontinuerlig profit, måste de behaga kunderna.

Något musikbranschen misslyckats med?

– Definitvt, de har helt enkelt blivit utröstade.

Informationen som kom fram under TEDx, är i sig inte revolutionerande. Däremot är forumet för spridningen.

TEDx är en spin-off från de världsberömda TEDkonferenserna. TEDx har en mer lokal anknytning och involverar bland annat gräsrotsorganisationer och oberoende myndigheter.

Tanken bakom dessa spin-offs är att deltagarna ska få ta del av var den framstående forskningen ligger för tillfället, nätverka och komma fram till nya idéer.

– Det viktiga är att vi samlas och engagerar oss. Vi måste få till en viktig påverkan på samhällets yttre grenar, låta de som nu kallas "pajaser" att få slagkraft för deras idéer, avslutar Mehlmann.

Se Derek Sivers referera ett videoklipp samtidigt som han förklarar hur en folkrörelse kommer till skott.

/
/
/
/
TED
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!