- Foto: Alexander von Sydow / SCANPIX

Elever fick bygga garage åt rektorn

Flera rektorer har anlitat elever på de praktiska gymnasieprogrammen för att bygga privata garage och reparera bilar.


KARLSKRONA. För en bråkdel av priset på den öppna marknaden fick rektorer på gymnasieskolor i Karlskrona eleverna att utföra olika jobb åt skolpersonal eller allmänheten, uppger Sveriges Radio Blekinge.

Inte minst passade rektorerna på att själva ta tjänsterna i bruk och få sina bilar reparerade och bygga privata garage.


Men rektorn på Törnströmska gymnasiet, Håkan Petersson, som också anlitat byggprogrammets elever privat, ser inga problem.

– Man kan ha olika uppfattningar om detta, så klart. Men utan att låta eleverna jobba praktiskt på riktigt, tror jag att vi hade haft svårt att genomföra en så här utbildning så att man skulle vara nöjd när man sen släpper ut de här eleverna som yrkesmän- och kvinnor, säger han till SR Blekinge.

I gymnasieelevernas kundkrets är lärare och rektorer stammisar, visar granskningen som Sveriges Radio Blekinge gjort.

Det rör sig om kamremsbyten, renoveringar av broms- och styrsystem till byggandet av garage, uthus, en skolgård, vägar, friggebodar och en altan.

Rektor Håkan Petersson fick tidigare i år sitt hus dränerat för 6 900 kronor och rektorn på Ehrensvärdska gymnasiet, Mattias Liedholm, betalade för två år sedan totalt 18 200 kronor för ett dubbelgarage.

Arbetstimmarna som eleverna la ner genomfördes på skoltid - och var gratis för rektorerna.

På andra håll i samma län tycker skolledare att det är minst sagt tveksamt att använda sig av eleverna som gratis arbetskraft och därmed också dumpa priserna.

– Vi ska inte medverka till någon osund konkurrens, säger Nils Andersson, programrektor på Väggaskolan i Karlshamn till SR.

På frågan om hans elever hade fått bygga ett garage svarar han:

– Nej det går inte, det är för stort arbete.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!