Blekinge

Blekinge är ett landskap som ligger i sydöstra Sverige, landskapet gränsar till Skåne, Småland och Östersjön. Det är Sveriges näst minsta landskap till ytan efter Öland och har 158 453 invånare (2016).


Ibland kallar man Blekinge för Sveriges trädgård, anledningen till det är för att klimatet är lite varmare och därför trivs växter bättre där än andra platser i Sverige. 


Det finns bara en väg som passerar Blekinge, E22 som går mellan Norrköping och Trelleborg. Hamnarna är viktigt för de som bor i Blekinge och den största hamnen heter Karlskoga hamn. Karlskoga hamn är en militär hamn. 


På 1800-talet var det en viktig utskeppningshamn för trävaror som tjära och virke, det såldes till både England och Tyskland, idag är det en av Sveriges främsta hamnar inom området.


Blekinge är kända för sitt mejeri som heter Carlshamns mejeri där de bland annat gör mjölkfritt margarin.


Från Karlskrona går det tre turer om dagen med båten Stena Line till Gdynia i Polen. 


Blekinge har alltid legat avsides och har tidigare ägts av Danmark, befolkningen har alltid klarat sig bra på sitt lantbruk och fiske.


Källa: Wikipedia


Blekinge
Bildkälla: Johan Nilsson/TT
2 dagar sedan 15:16
Påfågeln Tjikatilo är på rymmen från sin gård i Karlshamn i Blekinge, och rapporteras nu vara på väg in mot Småland.
2 dagar sedan 15:06
En polisbil och en personbil har krockat i centrala Karlskrona. I den ena bilen färdades två poliser och i den andra en privatperson. Samtliga tre ska föras till sjukhus med ambulans uppger polisen.
2 dagar sedan 11:04
Den unga kvinnan anmäldes försvunnen och först flera månader senare hittades hennes huvud i Bokskogen utanför Malmö. Misstanken föll på hennes expojkvän – som friades för styckmordet i tingsrätten. Nu friar även hovrätten mannen.
17 Maj, 09:24
Den man som misstänks för att ha attackerat en tonårsflicka i Karlskrona under torsdagen har anhållits, rapporterar P4 Blekinge.
16 Maj, 05:06
Genom att installera särskilda luckor i marknivå i viltstängsel längs med E22 hoppas Trafikverket att rädda grävlingar undan trafikdöden.
9 Maj, 06:00
Sverige vill bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Men vaccinationerna av vuxna kvinnor går för långsamt – och många vet inte om att de uppmanas att ta sprutan i år. Kvinnor kommer att drabbas och dö i onödan, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
6 Maj, 07:48
Försvarsmakten ställer sig avvisande till att betala skadestånd till de Kallingebor som fått i sig PFAS via dricksvattnet, rapporterar P4 Blekinge och Sveriges radios vetenskapsredaktion.
2 Maj, 14:06
En syrisk medborgare bosatt i Blekinge frias från krigsbrott begångna i Syrien 2015. Han åtalades för att under IS-flagg ha avrättat två obeväpnade personer och misstänktes även för att ha skändat en avliden person, som släpades efter en tutande bil och bands fast vid en lamppost på ett torg.
30 Apr, 09:44
Tidningen Blekingeposten ska läggas ner – det föreslår tidningens egen styrelse, som hänvisar till minskat mediestöd.
30 Apr, 08:08
Den Sverigedemokratiske lokalpolitikern som uteslutits ur partiet är inte längre misstänkt för våldtäkt. Förundersökningen är nedlagd.
29 Apr, 07:32
Tågtrafiken i Sydsverige är drabbad av förseningar och inställda tåg på grund av ett elfel som uppstod i Hässleholm tidigt på morgonen. Det är ingen trafik genom Hässleholm och Hässleholm är ju en knutpunkt. Det påverkar många linjer, säger Amir Pllana vid Skånetrafikens kundledningscenter.
25 Apr, 02:10
Olja som läckte ut i havet när passagerarfärjan Marco Polo gick på grund i Blekinge har blivit bränsle i Skåne, rapporterar Sydsvenskan.
23 Apr, 01:56
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.
13 Apr, 17:04
AIK blev första lag i årets allsvenska att finna nyckeln till att dyrka upp Mjällbys försvar. Solnalaget såg ut att vara på väg mot sin andra seger i Blekinge denna vår, men Mjällby kom tillbaka. Så som matchen blev är det väl okej med ett kryss, säger AIK:s norske mittback Benjamin Tiedemann Hansen efter 1–1.
9 Apr, 11:10
Livstidsstraffet för mordet på en 19-årig man utanför en livsmedelsbutik i Landskrona i maj förra året fastställs av hovrätten över Skåne och Blekinge.
9 Apr, 10:40
En skolanställd i Blekinge erkänner flera våldtäkter på barn, rapporterar lokala medier. Han häktas nu för åtta fall av våldtäkt samt flera övergrepp.
7 Apr, 19:42
De höga boräntorna har lagt en våt filt över bostadsmarknaden. Men nu har marknaden börjar väckas till liv igen, enligt ny statistik från Hemnet.
4 Apr, 19:46
Snökaos och vädervarningar i början av veckan – och försommarvärme i slutet. Varmare luft drar in över hela landet och allra längst i syd kan temperaturen till och med nå 20 grader.
27 Mar, 21:33
Vid klockan 14.22 fick polisen in ett larm om att människor hittat skelettdelar i Sölvesborg i Blekinge.
27 Mar, 15:00
En personalfest i Blekinge spårade ur slutade med att en man knivhöggs till döds i företagets pingisrum. Nu döms 42-åringen till 18 års fängelse.
1 2 3 4 ... 19