- Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Efter sexköpsmisstankarna - Littorin lämnar Sverige

Avgick efter anklagelser om sexköp - nu flyttar han till Kalifornien.


Sven Otto Littorin

Sven Otto Littorin blev utsedd till arbetsmarknadsminister i oktober 2006. Den 1 januari 2007 blev han även chef för det nyinrättade arbetsmarknadsdepartementet och fick efter det ansvar att genomdriva flera kontroversiella förändringar i arbetsmarknadspolitiken. Bland annat höjda egenavgifter i a-kassan med max 300 kr, sänkt nivå i arbetslöshetsersättningen efter 200 dagars arbetslöshet och avskaffade av skattesubventionerna för medlemskap i fackliga organisationer.

Sven Otto Littorin avgick den 7 juli 2010, och angav en uppslitande vårdnadstvist som orsak till avhoppet.

Moderate tidigare arbetsmarkanadsministern Sven-Otto Littorin avgick i somras under visst tumult sedan frågor om ett påstått sexköp börjat ställas.

Sedan dess har han hållt sig undan offentligheten. Tills nu.

I en intervju berättar Littorin att han ska flytta till Kalifornien och jobba som gästforskare, helt gratis.

- Jag har ingen forskarexamen utan har antagits tack vare mina erfarenheter. Jag kommer att sitta på Stanford, men jag kommer inte att vara anställd eller få någon ersättning från universitetet, säger han till Ny Teknik.

Målet med Littorins forskning är att ta reda på hur man får fram fler jobb med hjälp av innovationer. Något han medger att han inte drev så hårt som arbetsmarknadsminister.

- Jag gör det nu. Man får tänka på att vi hade ett läge där var femte svensk stod utanför arbetsmarknaden. Vi genomförde en rad tuffa reformer som också var nödvändiga, men för att skapa jobb på lång sikt är det nödvändigt att innovationspolitiken blir en del av arbetsmarknadspolitiken, säger han till Ny Teknik.

Trots att Sven-Otto Littorin i samband med avhoppet från ministerposten sa att ett skäl var att han ville ha mer tid med barnen åker han nu ensam till USA.

- Barnen har sina skolor, så jag åker ensam, men jag kommer naturligtvis att åka hem så ofta jag kan och familjen kommer att hälsa på i Kalifornien, säger Littorin till Ny Teknik.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.