Tisdag 20 Apr
Stockholm

Svinkallt till helgen

Ja, se det snöar.
Ja, se det snöar. Foto: David Cheskin/AP/Scanpix

Nu drar vinterkylan in över stora delar av landet. Och den menar allvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Helgvädret

Moln och nederbörd från torsdagskvällen klockan 19 till fredag klockan 13.

I bland annat Östergötland har kraftiga snöstormar under torsdagen slagit ut radiosändningar och orskat störningar i trafiken.

Fredagens regn och snö masar sig norrut till lördag. Man tror inte på någon jättemängd snö, men innan nederbörden hunnit ge med sig fram till på söndag kväll räknar man med att det lokalt kan ha fallit uppemot 20 centimeter någonstans kring Vättern.

I norr innebär lördagen dämpad kyla när molnen åter breder ut sig. I ostvinden kan snöbyar då bildas vid kusten, främst troligen i Hälsingland.

I norra delen av landet har man redan fått känna på vinterns isande kyla. På nätterna är det 25-30 minusgrader. Och snart kramar farbror Vinter om hela Sverige i ett fast grepp.

– Kylan beror på ett högtryck med klart och kallt väder som gör det fritt fram för markens uppvärmda luft att smita iväg ut i rymden. I stället sjunker kall luft ner till backen och ligger stilla där eftersom vinden inte har styrka nog att blanda om den, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Under helgen väntas det kalla klara vädret sprida sig söderut.

– Men innan dess får Götaland och östra Svealand en till två decimeter snö, säger Åsa Rasmussen till SVT.

Vid kusterna kommer dock snön förmodligen inte ligga länge.

– Det kommer inte att bli särskilt blåsigt i samband med nederbörden och därför kan man inte riktigt prata om busväder, säger Åsa Rasmussen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela