Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

UD kände till USA-spioner

- 19/11/2010, 10:09 -
Redan under Anna Lindsh (s) tid som utrikesminister fick UD information om den amerikanska spionringen - SDU.

Redan under Anna Lindsh (s) tid som utrikesminister fick UD information om den amerikanska spionringen - SDU.

Maja Suslin / SCANPIX

Den socialdemokratiska regeringen och dåvarande utrikesminister Anna Lindh informerades om USA:s spionverksamhet visar hemliga dokument.

STOCKHOLM. Redan 2002 informerade USA den svenska regeringen via utrikesdepartementet om att en särskild spiongrupp, Surveillance Detection Unit - SDU, övervakade svenskar från amerikanska ambassaden, uppger Dagens Nyheter som tagit del av topphemliga dokument.

Amerikanska ambassaden ska under tio års tid ha fotograferat och registrerat misstänkta personer i Sverige.

Spionaget uppdagades sedan det avslöjats att samma grupp, SDU, spionerat i Norge. Men när justitieminister Beatrice Ask bekräftade att verksamheten pågått också i Sverige förnekade hon kännedom. Hon sa också att Säpo inte varit inblandat.

– Det här var en nyhet för mig när jag fick uppgifterna från Säpo i fredags. Och varken Säpo eller någon på departementet har fått någon information om det tidigare, sa hon då.

Men nu avslöjar alltså DN att den socialdemokratiska regeringen redan år 2002 fick information om spiongruppen.

På utrikesdepartementet finns ett dokument om verksamheten – en handling som är så hemlig att inte ens diarienummer och stämplingsdatum lämnas ut. Däremot bekräftar UD att dokumentet handlar om SDU.

Och amerikanerna har hela tiden hävdat att verksamheten pågick med värdländernas goda minne.

– När programmet Surveillance Detection Unit startade i slutet av 1990-talet instruerades vi att samarbeta med lokala myndigheter. Det har vi gjort, det gör vi och det kommer vi att göra i fortsättningen, säger Pentagons biträdande talesperson, Ryan Koch.