Redan under Anna Lindsh (s) tid som utrikesminister fick UD information om den amerikanska spionringen - SDU.
Redan under Anna Lindsh (s) tid som utrikesminister fick UD information om den amerikanska spionringen - SDU. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

UD kände till USA-spioner

Den socialdemokratiska regeringen och dåvarande utrikesminister Anna Lindh informerades om USA:s spionverksamhet visar hemliga dokument.


USA-spioner i Europa

Surveillance Detection Unit (SDU) heter gruppen vars spionverksamhet norska TV2 avslöjade i början på november.

SDU jobbade på uppdrag av den amerikanska ambassaden i Norge och opererarade från hemliga lokaler. Flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Sedan dess har avslöjanden om SDU-grupper kommit också i Danmark och Sverige. Även i Tyskland - och enligt vissa uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i världen - tros SDU operera.

Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

STOCKHOLM. Redan 2002 informerade USA den svenska regeringen via utrikesdepartementet om att en särskild spiongrupp, Surveillance Detection Unit - SDU, övervakade svenskar från amerikanska ambassaden, uppger Dagens Nyheter som tagit del av topphemliga dokument.

Amerikanska ambassaden ska under tio års tid ha fotograferat och registrerat misstänkta personer i Sverige.

Spionaget uppdagades sedan det avslöjats att samma grupp, SDU, spionerat i Norge. Men när justitieminister Beatrice Ask bekräftade att verksamheten pågått också i Sverige förnekade hon kännedom. Hon sa också att Säpo inte varit inblandat.

– Det här var en nyhet för mig när jag fick uppgifterna från Säpo i fredags. Och varken Säpo eller någon på departementet har fått någon information om det tidigare, sa hon då.

Men nu avslöjar alltså DN att den socialdemokratiska regeringen redan år 2002 fick information om spiongruppen.

På utrikesdepartementet finns ett dokument om verksamheten – en handling som är så hemlig att inte ens diarienummer och stämplingsdatum lämnas ut. Däremot bekräftar UD att dokumentet handlar om SDU.

Och amerikanerna har hela tiden hävdat att verksamheten pågick med värdländernas goda minne.

– När programmet Surveillance Detection Unit startade i slutet av 1990-talet instruerades vi att samarbeta med lokala myndigheter. Det har vi gjort, det gör vi och det kommer vi att göra i fortsättningen, säger Pentagons biträdande talesperson, Ryan Koch.

/
/
SDU
/
/
/
UD
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.