Lördag 17 Apr
Stockholm

UD kände till USA-spioner

Redan under Anna Lindsh (s) tid som utrikesminister fick UD information om den amerikanska spionringen - SDU.
Redan under Anna Lindsh (s) tid som utrikesminister fick UD information om den amerikanska spionringen - SDU. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Den socialdemokratiska regeringen och dåvarande utrikesminister Anna Lindh informerades om USA:s spionverksamhet visar hemliga dokument.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
USA-spioner i Europa

Surveillance Detection Unit (SDU) heter gruppen vars spionverksamhet norska TV2 avslöjade i början på november.

SDU jobbade på uppdrag av den amerikanska ambassaden i Norge och opererarade från hemliga lokaler. Flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Sedan dess har avslöjanden om SDU-grupper kommit också i Danmark och Sverige. Även i Tyskland - och enligt vissa uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i världen - tros SDU operera.

Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

STOCKHOLM. Redan 2002 informerade USA den svenska regeringen via utrikesdepartementet om att en särskild spiongrupp, Surveillance Detection Unit - SDU, övervakade svenskar från amerikanska ambassaden, uppger Dagens Nyheter som tagit del av topphemliga dokument.

Amerikanska ambassaden ska under tio års tid ha fotograferat och registrerat misstänkta personer i Sverige.

Spionaget uppdagades sedan det avslöjats att samma grupp, SDU, spionerat i Norge. Men när justitieminister Beatrice Ask bekräftade att verksamheten pågått också i Sverige förnekade hon kännedom. Hon sa också att Säpo inte varit inblandat.

– Det här var en nyhet för mig när jag fick uppgifterna från Säpo i fredags. Och varken Säpo eller någon på departementet har fått någon information om det tidigare, sa hon då.

Men nu avslöjar alltså DN att den socialdemokratiska regeringen redan år 2002 fick information om spiongruppen.

På utrikesdepartementet finns ett dokument om verksamheten – en handling som är så hemlig att inte ens diarienummer och stämplingsdatum lämnas ut. Däremot bekräftar UD att dokumentet handlar om SDU.

Och amerikanerna har hela tiden hävdat att verksamheten pågick med värdländernas goda minne.

– När programmet Surveillance Detection Unit startade i slutet av 1990-talet instruerades vi att samarbeta med lokala myndigheter. Det har vi gjort, det gör vi och det kommer vi att göra i fortsättningen, säger Pentagons biträdande talesperson, Ryan Koch.

Kommentera
Kopiera länk
Dela