Facket slår inte längre vakt om lika löner för unga. Särskilda ungdomsavtal tros kunna få in fler unga i arbete.
Facket slår inte längre vakt om lika löner för unga. Särskilda ungdomsavtal tros kunna få in fler unga i arbete. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Facket: Ja till lägre löner för ungdomar i industrin

Särskilda ungdomsanställningar inom industrin kan snart bli verklighet sedan fackförbundet IF Metall godkänt lägre löner för ungdomar.


På torsdagen röstade IF Metalls avtalsråd med knapp majoritet - 76 röster mot 71 - ja till det avtal som garanterar anställda under 25 år minst 75 procent av lägstalönerna i riksavtalen.

Men debatten som föregick beslutet var hård, uppger tidningen Dagens Arbete.

Många luftade oro för att lägre ungdomslöner är som att öppna Pandoras ask - man fruktar att det öppnar för lägre löner i allmänhet.

De som omfattas av avtalet är personer utan tidigare erfarenhet under 25 år. När de anställs ingår i avtalet också handledning och utbildning.

– Det är jävligt bra att det måste finnas en lokal uppgörelse. Jag tror vi måste lansera det som ett utbildningsavtal från facket sida, säger en person som var med på avtalsrådet till Dagens Arbete.

Tanken är att unga lättare ska kunna komma i arbete med de nya avtalen.

– Jag tycker att syftet med avtalet är bra. Men jag är lite orolig för hur pass intresserade arbetsgivarna är om de ser extra kostnader med utbildningar, utöver lönekostnaden, säger en källa till Dagens Arbete.

– Avtalet ställer stora krav på avdelningar och klubbar. Där vi är starka blir det inga problem där kommer lönerna inte att pressas, säger en person som deltog på avtalsrådet.

/
Ung
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.