Fredag 12 Aug
Stockholm

Livvakter ska skydda Gävles julbock från bus

1 av 2
2 av 2

"Hur de ska vakta bocken kommer vi inte att gå in på."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÄVLE. Julen närmar sig med stormsteg och invånarna i Gävle vet vad det innebär - någon kommer med stor sannolikhet att sätta fyr på julbocken.

Sedan flera år tillbaka är det en återkommande tradition att elda upp julbocken i Gävle. Den har i själva verket bara överlevt tolv gångar sedan traditionen infördes 1966.

Varje år försöker Bockkommittén skydda julbocken till varje pris. Men förgäves. Julen 2005 sågs två personer, utklädda till en pepparkaksgubbe och en jultomte, skynda från platsen efter att ha satt julbocken i lågor.

Men nu kan det snart bli ett stopp för Gävles busiga pyromaner. I år har man nämligen kommit på en plan som ska rädda livet på bocken - livvakter.

- Ja, det stämmer. Det är inte Säpo, men ett vaktbolag som har fått i uppdrag att vakta bocken. Men hur de ska vakta bocken kommer vi inte att gå in på, säger Eje Berglund, bockens presstalesman, enligt Aftonbladet.

Dessutom ska delarna tillverkas på olika hemliga platser. Nästa söndag ska bocken monteras på Slottstorget i Gävle. Man ska även bevaka bocken med webbkameror.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.