1 av 2
- Foto: Andreas Bardell /SCANPIX
2 av 2
- Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX

Livvakter ska skydda Gävles julbock från bus

"Hur de ska vakta bocken kommer vi inte att gå in på."


GÄVLE. Julen närmar sig med stormsteg och invånarna i Gävle vet vad det innebär - någon kommer med stor sannolikhet att sätta fyr på julbocken.

Sedan flera år tillbaka är det en återkommande tradition att elda upp julbocken i Gävle. Den har i själva verket bara överlevt tolv gångar sedan traditionen infördes 1966.

Varje år försöker Bockkommittén skydda julbocken till varje pris. Men förgäves. Julen 2005 sågs två personer, utklädda till en pepparkaksgubbe och en jultomte, skynda från platsen efter att ha satt julbocken i lågor.

Men nu kan det snart bli ett stopp för Gävles busiga pyromaner. I år har man nämligen kommit på en plan som ska rädda livet på bocken - livvakter.

- Ja, det stämmer. Det är inte Säpo, men ett vaktbolag som har fått i uppdrag att vakta bocken. Men hur de ska vakta bocken kommer vi inte att gå in på, säger Eje Berglund, bockens presstalesman, enligt Aftonbladet.

Dessutom ska delarna tillverkas på olika hemliga platser. Nästa söndag ska bocken monteras på Slottstorget i Gävle. Man ska även bevaka bocken med webbkameror.

/
Relaterat
Senaste nytt

Pakistan utvisar 1,7 miljoner afghaner

It-bolag vinnare på Wall Street

New York-börsens ledande index steg på onsdagen. Bra gick bland annat it-sektorn, medan energibolagen backade sedan priset på råolja fallit närmare 5 procent.

Polisen rapporterar om brand, Kalmar

1 timme sedan
"Bergagården. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Botkyrka: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i garage i Alby.", skriver polisen på sin hemsida.

USA skickar iranska kulor till Ukraina

1 timme sedan
USA har levererat ny ammunition till Ukraina. Den här gången handlar det om beslagtagna iranska kulor som ska användas mot ryska styrkor.

FN-granskning av krigsbrott i Etiopien avslutas

2 timmar sedan
FN:s utredning av brott mot mänskliga rättigheter i konfliktens Etiopien avslutas nästa vecka, trots varningar om "övervägande risk" om fortsatta övergrepp.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.