Stockholm

FHI: Ingen tobak på butikshyllorna

. Foto: Scanpix

Folkhälsoinstitutet, FHI, fick 69 miljoner kronor för att få svenskar att sluta röka mellan 2008 och 2010. Men fortfarande är antalet rökare i Sverige högt och FHI presenterar nu ett antal åtgärder i hopp om att minska antalet.


Läs mer
  • Höj tobaksskatten med fem procent årligen.
  • Inför totalt marknadsförings- och exponeringsförbud – tobak ska inte få förvaras inom synhåll för konsumenterna.
  • Lagstifta om fler rökfria miljöer.
  • Jobba särskilt för att få unga under 18 år att låta bli att röka.

Det är ord och inga visor från Folkhälsoinstitutet som i sin senaste rapport föreslår radikala åtgärder för att minska rökningen i Sverige. Bland annat vill man se till att ingen ens ska få titta på cigarettpaket och därför föreslås ett exponeringsförbud.

Anledningen till kravlistan är att trots höga mål har satsningen för att minska antalet rökare i Sverige misslyckats. Enligt rapporten har 200 000 svenskar slutat röka under de senaste fem åren, men det går för sakta, anser FHI.

Ett annat krav som ställs är att utöka rökförbudet i offentliga miljöer. Detta är en åtgärd för att skydda svenska skolelever, hävdar folkhälsoinstitutet.

– När vi frågar skolelever om det röks på deras skolgårdar svarar 80 procent ja. Så ska det inte behöva vara, säger Cecilia Birgersson, utredare inom tobaksprevention på FHI, till Dagens Nyheter.

Under morgonen påstod flera medier att FHI föreslog en lagstiftning som förbjöd ungdomar under 18 år från att röka. Dessa uppgifter upprörde FHI som under eftermiddagen meddelade att det aldrig talats om något sådant förbud.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.