Fredag 30 Jul
Stockholm

Snökanoner slår till mot Sverige

Snökanonerna har slagit till med full kraft.
1 av 5
Snökanonerna har slagit till med full kraft. Foto: PETER KRÜGER/SCANPIX
Särskilt om du bor i landets södra delar.
2 av 5
Särskilt om du bor i landets södra delar. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Och kung Bore håller stora delar av Sverige i ett fast grepp.
3 av 5
Och kung Bore håller stora delar av Sverige i ett fast grepp. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Flera trafikolyckor har redan inträffat och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för de närmaste dagarna.
4 av 5
Flera trafikolyckor har redan inträffat och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för de närmaste dagarna. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
5 av 5

Snöovädret har redan lamslagit delar av landet. Och nu utfärdar SHMI en klass 2-varning. En så kallad snökanoneffekt väntas drabba Sverige de närmaste dagarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Naturens egna snökanoner

När kall och torr luft blandas med lågtryck kan ett väderfenomen uppstå vintertid, som orsakar kraftiga snöbyar. Det kallas för snökanoner.

Dessa bildas då kall luft blåser över det relativt varma havsvattnet. Luften närmast vattnet värms upp och tillförs fukt.

Resultatet blir kraftiga snöbyar som bildas i stråk i vindens riktning. Ju längre sträcka luften transporteras över öppet vatten desto kraftigare snöbyar blir det.

När snöbyarna går in över land förstärks de ytterligare och snön kan då vräka ner över kusttrakterna. De värst utsatta kuststräckorna är området mellan Söderhamn och Stockholm samt mellan Västervik och Mönsterås.

1998 drabbades Gävle av ett rejält snöoväder som orsakades av just snökanoner. På tre dygn föll det närmre 140 centimeter snö, vilket gav Gävle en plats i rekordkatalogen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöovädret som drog in natten mot tisdag och tros lamslå stora delar av Sverige under de närmaste dagarna. Två decimeter snö väntas falla på sina håll.

– Viktiga samhällsfunktioner kan påverkas så som elledningar, men framför allt kan det bli besvärligt i trafiken, säger Lisa Frost, på SMHI, till Expressen.

Skåne är mer eller mindre lamslaget på tisdagsmorgonen - en personbil körde in i ett räcke vid Öggestorp på riksväg 40 och en lastbil gick av vägen vid Lomma.

Också nästan hela Småland har drabbats. Där har SMHI utfärdat en klass 2-varning för hela Kalmar län förutom Öland samt för östra delarna av Jönköpings och Kronobergs län.

Snöovädret orsakas av ett djupt lågtryck som kommer från Polen och som kolliderat med kallare luft från norr.

– Vi får en snökanoneffekt där band av snöbyar kommer att välla in över land, säger Lisa Frost till Expressen.

Snökanoner är ett väderfenomen som uppstår när kall luft blåser över varmt havsvatten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela