Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snus pajar potensen

- 24/11/2010, 09:30 -

Robert Henriksson / SCANPIX

Folkhälsoinstitutet vill fokusera mer på farorna med snus.

Snus är farligt och skadligt men riskerna har hamnat i skymundan av rökning. Det menar Folkhälsoinstitutet som nu vill lyfta fram snusets negativa sidor.

Till exempel vill de att snuskonsumenterna tänker på att potensen försämras och att snuset påverkar foster.

– Vi måste få i gång en debatt om snuset. Tobaksarbetet har fokuserat på rökningen och en orsak till det är kunskapsluckorna om snus, säger Åsa Lundquist, projektledare för Folkhälsoinstitutets nationella tobaksuppdrag, till DN.

Hon menar att det pratas för mycket om snuset som ett mindre skadligt alternativ till cigarretter i stället för att pratas om vad snusandet innebär.

– Det går ändå inte att komma ifrån att snus innehåller cancerframkallande medel och att vi vet att snuset påverkar hälsan negativt, säger Åsa Lundquist till DN och nämner till exempel att risken för hjärtinfarkt ökar, att snus ökar risken för att gravida ska få för tidigt födda barn och att snus har negativ inverkan på potensen.