1 av 4
2 av 4
- Foto: Polisen/Scanpix
3 av 4
- Foto: Polisen/Scanpix
4 av 4
- Foto: Uppsala kommun

Inget polisfel när utredning av Lindbergvåldtäkt las ner

Polisen begick inget fel när man la ner utredningen om en grov våldtäkt i Täby - som expolischefen Göran Lindberg nu dömts för.


STOCKHOLM. Överåklagare Björn Ericson, som utrett polisens arbete kring en våldtäkt i Täby 2007, finner att polisen inte begick något fel när man la ner utredningen, uppger TV4 Nyheterna Uppsala.

I år dömdes tidigare länspolismästaren i Uppsala, Göran Lindberg, för våldtäkten i först tingsrätten och nu även hovrätten.

Men händelsen som inträffade i Täby utreddes redan 2007. Men den gången hände ingenting - utredningen las ner.

Trots att den 17-åriga flickan som våldtagits redan då kunde uppge detaljer som borde ha lett utredarna in på rätt spår. Bland annat gav hon polisen ett träffsäkert signalement och nästan hela registreringsnumret på hans civila tjänstebil.

Ändå drar överåklagare Björn Ericson vid Riksenheten för polismål slutsatsen att polisen inte begått något tjänstefel.

– Vid förhör kunde målsäganmden uppge att hon var ganska säker på de uppgivna siffrorna och angav två olika bokstavskombinationer. Av utredningen framgår att slagningar gjorts på olika kombinationer utan framgång, skriver Björn Ericson i sitt beslut.

"Mer kunde ha gjorts"

Men också inom polisen höjs kritiska röster som menar att polisen inte gjorde tillräckligt mycket. Staffan Yngve (s) i Uppsalas polisstyrelse, har ifrågasatt noggrannheten i utredningen.

Han anser att mer kunde ha gjorts i utredningen - som lades ner efter knappt två månader.

– Även om det inte är olagligt att lägga ner en utredning borde polisen och åklagaren gjort mer. Det borde inte vara omöjligt att identifiera en av polisens civila tjänstebilar, säger Staffan Yngve till TV4Nyheterna Uppsala.

Björn Ericson anser däremot att polisen gjorde en nogrann utredning och inleder därför ingen förundersökning mot Stockholmspolisen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!