USA: Sveriges neutralitet är en lögn

"Den officiella positionen är en osanning."


Det är i de hemliga dokument som via Wikileaks blivit allmängods som det framgår att USA betraktar den svenska neutraliteten som ett minne blott.

I stället menar man att Sverige närmar sig Nato och att neutraliteten bara finns kvar i teorin.

Det konstateras i den amerikanske ambassadören Michael Woods hemligstämplade kryptofax som skickas till Bush-administrationen inför ett möte mellan Fredrik Reinfeldt och George W Bush i maj 2007.

”Sveriges officiella linje är alliansfrihet i fredstid och neutralitet i händelse av krig. Landets aktiva deltagande i Natos Partnertskap för fred och rollen som ledare för Europeiska Unionens 1500 man starka Nordic Battle Group visar dock att den officiella positionen är en osanning." skriver Wood i telegrammet som Svenska Dagbladet tagit del av.

Dessutom konstateras att stasminister Fredrik Reinfeldt ses som en bättre samarbetspartner än sin företrädare Göran Persson och att försvarsminister Sten Tolgfors sagt sig "älska USA".

Samtidigt som Sverige konstateras ligga närmare Nato än någonsin konstaterar amerikanerna att det också skulle kunna bli besvärligt att ha med Sverige i Nato, eftersom Sverige betraktas som mer "skeptiska och idealistiska" än övriga medlemmar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!