Onsdag 28 Jul
Stockholm

S-topp sågade sitt parti under diplomatmöten

1 av 2
2 av 2

"De uttalanden jag gjorde kan inte ha kommit som någon överraskning för någon."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin sågar sitt eget parti. Det skriver Aftonbladet efter att ha tagit del av hemliga dokument som släppts av sajten Wikileaks.

Tidningen har tagit del av rapporter från två möten med Ahlin och amerikanska ambassaden i Stockholm som senare skickats till Washington. Och i ett möte den 14 november 2007 ska Ahlin ha sagt att det enda partiet gör "är att säga nej".

"Moderaterna har ett program. Allt vi gör är att säga nej. Vi har inga tankesmedjor som tar fram idéer, inget alternativt program", ska Ahlin ha sagt under mötet med amerikanska diplomater.

Han berättade vidare att han hyste stora tvivel på socialdemokraternas chans att vinna valet 2010.

Enligt den amerikanska rapporten avslöjade han också de rödgrönas taktik att vinna valet 2010 - att sänka regeringen med hjälp av skandaler, skriver Aftonbladet.

Nio dagar senare skickades dokumentet till amerikanska UD i Washington - och stämplades som "konfidentiellt".

Men Ahlin hävdar själv att han inte haft några "hemliga" samtal med den amerikanska ambassaden.

– De ambassadörer som vill prata med mig kommer till mitt arbetsrum. Det sker inga hemliga möten på amerikanska ambassaden. Det är helt fel, säger han till Aftonbladet.

Och att han svarat på frågor gällande svensk politik och sitt parti ingår i hans arbetsuppgifter, menar Ahlin. Han hävdar att de uttalanden han gjort inte kan ha kommit "som någon överraskning för någon".

– Vi hade fortfarande en del problem och det var de jag berättade om. De uttalanden jag gjorde kan inte ha kommit som någon överraskning för någon, tillägger Ahlin, enligt Aftonbladet.

Uppgifterna kommer bara några dagar efter avslöjandet att partiledaren Mona Sahlin och Ahlin vädjat om hjälp från USA för att vända den svenska opinionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela