Ljuger Carl Bildt?
1 av 3
Ljuger Carl Bildt? - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX/
Ljuger Ask?
2 av 3
Ljuger Ask? - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
3 av 3
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Regeringen kände till USA:s övervakning i Sverige

Tidigare påståenden om att regeringen inte hade någon aning ser ut att vara lögn.


Avslöjandet om att USA:s ambassad ägnat sig åt övervakning av personer i Sverige bemöttes med förvåning från regeringen och justitieminister Beatrice Ask (m), utrikesminister Carl Bildt (m) och till och med statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

Men en genomgång av diplomatkorrespondens som Wikileaks publicerar, och SVT tagit del av, visar att regeringsrepresentanter visst känt till övervakningen.

I diplomatrapportern redogörs för flera möten mellan regeringsrepresentanter och USA:s ambassad där svenskarna uttryckt sig positiva till den amerikanska övervakningen i Sverige.

Samtidigt poängterar representanterna för regeringen att det måste skötas snyggt och informellt, så att det inte kan granskas.

Något som Willhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, reagerar starkt på.

– När svenska representanter på rätt hög nivå, som det handlar om här, sitter med främmande makt och säger att det är bättre att det fortsätter att vara ett informellt samarbete "för annars så hamnar det bara i riksdagen och då vill de bara kolla" - ja, då börjar det lukta konstitutionellt bränt om det hela, säger Wilhelm Agrell till SVT.

Frågan är nu om statsminister Fredrik Reinfeldt ljugit svenskarna rakt i ansiktet - eller om han inte haft en aning om vad som pågått.

Se en del av Dokument Inifråns reportage:

/
SDU
/
/
USA
/
/
Senaste nytt

USA:s HD aviserar beslut i Trumpmål

Mordförsök i Södertälje

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern fördes under tidiga söndagskvällen till sjukhus i ambulans efter att ha blivit stucken med ett vasst föremål i centrala Södertälje. Mannen hittades utomhus.

Minst 12 döda när fängelse stormades

1 timme sedan
Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

igår 23:06
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.