Söndag 27 Nov
Stockholm

Regeringen kände till USA:s övervakning i Sverige

Ljuger Carl Bildt?
1 av 3
Ljuger Carl Bildt?. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX/
Ljuger Ask?
2 av 3
Ljuger Ask?. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
3 av 3
. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Tidigare påståenden om att regeringen inte hade någon aning ser ut att vara lögn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Avslöjandet om att USA:s ambassad ägnat sig åt övervakning av personer i Sverige bemöttes med förvåning från regeringen och justitieminister Beatrice Ask (m), utrikesminister Carl Bildt (m) och till och med statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

Men en genomgång av diplomatkorrespondens som Wikileaks publicerar, och SVT tagit del av, visar att regeringsrepresentanter visst känt till övervakningen.

I diplomatrapportern redogörs för flera möten mellan regeringsrepresentanter och USA:s ambassad där svenskarna uttryckt sig positiva till den amerikanska övervakningen i Sverige.

Samtidigt poängterar representanterna för regeringen att det måste skötas snyggt och informellt, så att det inte kan granskas.

Något som Willhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, reagerar starkt på.

– När svenska representanter på rätt hög nivå, som det handlar om här, sitter med främmande makt och säger att det är bättre att det fortsätter att vara ett informellt samarbete "för annars så hamnar det bara i riksdagen och då vill de bara kolla" - ja, då börjar det lukta konstitutionellt bränt om det hela, säger Wilhelm Agrell till SVT.

Frågan är nu om statsminister Fredrik Reinfeldt ljugit svenskarna rakt i ansiktet - eller om han inte haft en aning om vad som pågått.

Se en del av Dokument Inifråns reportage:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.