Ljuger Carl Bildt?
1 av 3
Ljuger Carl Bildt? - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX/
Ljuger Ask?
2 av 3
Ljuger Ask? - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
3 av 3
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Regeringen kände till USA:s övervakning i Sverige

Tidigare påståenden om att regeringen inte hade någon aning ser ut att vara lögn.


Avslöjandet om att USA:s ambassad ägnat sig åt övervakning av personer i Sverige bemöttes med förvåning från regeringen och justitieminister Beatrice Ask (m), utrikesminister Carl Bildt (m) och till och med statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

Men en genomgång av diplomatkorrespondens som Wikileaks publicerar, och SVT tagit del av, visar att regeringsrepresentanter visst känt till övervakningen.

I diplomatrapportern redogörs för flera möten mellan regeringsrepresentanter och USA:s ambassad där svenskarna uttryckt sig positiva till den amerikanska övervakningen i Sverige.

Samtidigt poängterar representanterna för regeringen att det måste skötas snyggt och informellt, så att det inte kan granskas.

Något som Willhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, reagerar starkt på.

– När svenska representanter på rätt hög nivå, som det handlar om här, sitter med främmande makt och säger att det är bättre att det fortsätter att vara ett informellt samarbete "för annars så hamnar det bara i riksdagen och då vill de bara kolla" - ja, då börjar det lukta konstitutionellt bränt om det hela, säger Wilhelm Agrell till SVT.

Frågan är nu om statsminister Fredrik Reinfeldt ljugit svenskarna rakt i ansiktet - eller om han inte haft en aning om vad som pågått.

Se en del av Dokument Inifråns reportage:

/
SDU
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios app i mobilen är delvis ur funktion. Felmeddelandet som visas för användare anger att SR har tekniska problem.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.