Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Citroën: "Det vi gör är nog olagligt"

- 10/12/2010, 08:42 -
1 av 2

Citroën Sverige

2 av 2

PFC Charlie Chavez/Wikimedia

På Citroën Sverige får förseningar och ringande mobiler svettiga konsekvenser.

SPÅNGA. Två armhävningar per påbörjad försenad minut och fem armhävningar om ens mobil ringer. Så lyder ordningsreglerna för de anställda på svenska Citroën.

– Det är ju träning under betald arbetstid, de anställda får ju i princip ett gymkort, menar Magnus Bengtsson, chef för Citroëns verksamhet i Sverige.

Varför började ni med den här typen av bestraffning?

– Jag började som chef för ett år sedan i september. Vi som jobbade på kontoret levde i någon form av ingenmansland, det var en oerhört dålig disciplin och möteskulturen var katastrofal bland de anställda. Vi var ineffektiva och då var det bara att göra något åt saken, säger Magnus Bengtsson till Nyheter24.

Hur ser de anställda på det här?

– Jo, alla gjorde precis som vanligt - de ramlade in flera minuter för sent och svarade i mobilen under mötena. Men när jag sedan beordrade de anställda att göra armhävningar kom det som en chock.

– Man skrattade åt dem som kom för sent och de anställda satt och tittade på klockan och verkligen hoppades att någon annan skulle komma senare än tillåtet.

Men är det verkligen lagligt att använda fysisk bestraffning mot sina anställda?

– Jag tror faktiskt att det är olagligt, men ingen av våra anställda har ju klagat.

Från fackligt håll tror man inte riktigt på idén.

– Det här kanske inte är den bästa personalpolitiken jag hört talas om, säger Maria Mirsch, pressekreterare på Unionen, till Nyheter24.

– Om någon medlem kontaktar oss så kommer vi ge det stöd som vi är obligerade att ge.

Men de anställda är nöjda. De tror att metoden effektiviserar arbetet.

– Vi har verkligen effektiviserat. Innan vi började med det här kom jag sent till möten hela tiden och jag var ju bara en av många fler. Men efter det här har vi verkligen bättrat oss, berättar en anställd för Nyheter24.