Amfetamin - tidigare en vanlig drog bland interner - är numera knappt förekommande.
1 av 2
Amfetamin - tidigare en vanlig drog bland interner - är numera knappt förekommande. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Det knarkas mindre än man kan tro innanför murarna.
2 av 2
Det knarkas mindre än man kan tro innanför murarna. - Foto: JESSICA GOW/AP/SCANPIX

Få fångar knarkar

Narkotika är ovanligt på kriminalvårdens anstalter.


Enligt en stor provtagning som Kriminalvården genomfört är det ovanligt att landets internet använder narkotika. Det uppger Sveriges Radio Östergötland.

Enligt Christer Isaksson, säkerhetschef på myndigheten, punkteras därmed myten om att knarket flödar innanför murarna.

– Det finns en förskräckande mängd myter om droganvändningen inne på anstalter som att det flödar narkotika och att narkotikan är billigare inne på anstalt och så vidare. Det stämmer inte överhuvudtaget. Siffrorna är internationellt sett så vitt vi kan bedömma utomordentligt låga, säger Christer Isaksson till SR Östergötland.

Testet har genomförts genom att låta 14 procent av de intagna på anstalter slumpvis lämna urinprov. 2,4 procent testade positivt för droger.

Det är första gången på tio år som man genomför ett så stort test. Och Christer Isaksson konstaterar att amfetamin - tidigare en vanlig drog bland interner - nästan inte förekommer alls.

– Vi försöker helt enkelt stoppa att narkotikan inte kommer in på anstalt. Vi stoppar den vid porten och där har vi blivit mycket mer framgångsrika än tidigare, säger Christer Isaksson till SR.

Däremot har man inte testat för de nätdroger som under de senaste åren blivit allt vanligare i missbrukarledet.

– I dag är det mer vanligt med internetdroger än med de gamla standarddrogerna vi var vana med för tio år sedan. Det är inte standarddrogerna som finns där utan internetdrogerna, säger Marita Burman på organisationen Kriminellas revansch i samhället (Kris) i Norrköping, till SR Östergötland.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.