Fredag 7 Okt
Stockholm

Det här är julruschbombaren

1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Under lördagskvällen sprängde sig en 29-årig man till döds - mitt i julruschen i Stockholms city. 29-åringen har länge varit en del av det internationella nätverket al-Qaida. Ändå lyckades Säpo inte stoppa honom. Nyheter24 har kartlagt hans liv i terrorismens skugga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Under lördagseftermiddagen sprängde sig 29-åringen till döds mitt i Stockholms city. Han bar på sex sammankopplade rörbomber - bara en av dem sprängdes.

29-åringen var då bara ett stenkast från tusentals julshoppare på Drottninggatan.

– Hade den exploderat på Drottninggatan hade det blivit en massaker, säger en poliskälla.

Misstag räddade liv

Kablarna mellan bombladdningarna hade slitits av. Det räddade förmodligen många hundra personers liv. Nu blev det enda dödsoffret 29-åringen själv.

Enligt vittnen på Bryggargatan ropade han ut något på arabiska precis innan smällen - som orskade ett stort sår i magen.

– Det såg ut som att mannen burit något som exploderat på magen på honom. Han hade inga skador i ansiktet eller på kroppen i övrigt, säger vittnet till Dagens Nyheter.

Födelsedagspresent

Nyheter24 kan avslöja att mannen skulle ha fyllt 29 år under söndagen. Bombmassakern i Stockholms city skulle bli hans födelsedagspresent till sig själv.

29-åringen bodde i Tranås tillsammans med sin hustru och sina två döttrar - tre och två år gamla - samt sin son, som föddes i år.

Mannen föddes 1982 i Bagdad och flyttade till Sverige 1992 - precis efter Kuwaitkriget.

2001 flyttade han till Storbritannien för att plugga till sjukgymnast. Han befann sig i London under terrordåden där för fyra år sedan.

Sökte ny hustru

På en dejtingsajt för muslimer annonserar mannen efter en till hustru. Han skriver att han vill ha en stor familj och att hans nuvarande fru gått med på det.

Hans nya fru ska vara mellan 161 och 178 centimeter lång och väga mellan 40 och 72 kilo.

Men någon ny hustru blev det inte. I stället bestämde han sig för att åka på ett träningsläger för terrorister i Mellanöstern och spränga sig själv i Stockholms innerstad - i det första svenska självmordsattentatet någonsin.

Brevet till svenskarna

I ett mejl till bland annat Säpo och nyhetsbyrån TT har mannen spelat in två ljudfiler - en på svenska och en på arabiska. Budskapet i båda filer är identitiskt.

För ”Sverige och det svenska folket” förklararar mannen sitt förakt mot de svenskar som inte protesterat mot kriget i Afghanistan och konstnären Lars Vilks Muhammekarikatyrer. Han är också hatisk mot "de muslimer som fjäskar och förnedrar sig”.

Budskapet var lika tydligt på båda språk:

”Nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar dör.”

Ber familjen om ursäkt

I en hälsning till sin familj ber han om ursäkt för att han ljugit om resan till ett träningsläger för terrorister:

"Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad (heligt krig)".

Han förklarar att han inte kunde berätta för någon om sina mordiska planer. Han betygar familjen sin kärlek och ber hustrun att kyssa barnen från honom.

"Säg till dem att pappa älskar dem."

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.