Unga missbrukare fick hepatit

Ett stort antal unga missbrukare har drabbats av en hepatit C-epidemi.


Det här är hepatit C

Hepatit C orsakas av ett virus som sprids via blod. Smittämnet är globalt sett mycket utbrett och vanligt, men förekomsten i Sverige är förhållandevis låg.

Sjukdomen har i Sverige en stark koppling till intravenöst narkotikamissbruk.

Hepatit C-virus orsakar en inflammation i levern. Denna ger i många fall inga sjukdomssymtom alls, men många besväras av trötthet och dålig matlust under veckor till månader. I minst 50 procent får patienten en kronisk leverinflammation och kan bli bärare av virus under lång tid, kanske hela livet. En del av de kroniska bärarna utvecklar så småningom en levercirrhos (skrumplever) eller levercancer.

Sjukdomen kan i dag behandlas med läkemedel som i många fall kan bota den kroniska infektionen.

Källa: Smittskyddsinstitutet

PITEÅ. Morfinpreparatet dolcontin ges till cancerpatienter med svåra smärtor - men bland unga i Piteå har läkemedlet blivit en populär drog. Ett stort antal unga pitebor injicerar preparatet.

Följden: på mindre än två år har 21 ungdomar smittats av hepatit C, uppger Piteå-Tidningen.

– Det är ett stort problem, men vi har lyckats hejda missbruket för flera ungdomar, säger Greger Pettersson, enhetschef för missbruksvården, till tidningen.

Redan för ett år sedan slog smittskyddsläkaren Anders Österlund larm om en dramatisk ökning av hepatit C bland unga norrbottningar.

Nu vet man - efter en smittskyddsspårning - vad utbrottet beror på. Stora ungdomsgäng tog droger tillsammans och delade, utan en tanke på konsekvenserna, sprutor.

– Det är annorlunda i dag. Allt går så fort. Flera av de här ungdomarna har börjat injicera opiater, särskilt dolcontin verkar vara vanligt i Piteå, redan efter ett halvårs missbruk, säger Greger Pettersson till PT.

Också andra läkemedel används i missbrukarleden. Och förstås en mängd så kallade nätdroger.

Under 2009 drabbades 14 Pitebor mellan 18 och 24 år av hepatit C. Fram till oktober i år har ytterligare sju fall konstaterats. Man tror att ännu fler kan vara smittade.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.