Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga missbrukare fick hepatit

- 16/12/2010, 11:42 -

Ett stort antal unga missbrukare har drabbats av en hepatit C-epidemi.

PITEÅ. Morfinpreparatet dolcontin ges till cancerpatienter med svåra smärtor - men bland unga i Piteå har läkemedlet blivit en populär drog. Ett stort antal unga pitebor injicerar preparatet.

Följden: på mindre än två år har 21 ungdomar smittats av hepatit C, uppger Piteå-Tidningen.

– Det är ett stort problem, men vi har lyckats hejda missbruket för flera ungdomar, säger Greger Pettersson, enhetschef för missbruksvården, till tidningen.

Redan för ett år sedan slog smittskyddsläkaren Anders Österlund larm om en dramatisk ökning av hepatit C bland unga norrbottningar.

Nu vet man - efter en smittskyddsspårning - vad utbrottet beror på. Stora ungdomsgäng tog droger tillsammans och delade, utan en tanke på konsekvenserna, sprutor.

– Det är annorlunda i dag. Allt går så fort. Flera av de här ungdomarna har börjat injicera opiater, särskilt dolcontin verkar vara vanligt i Piteå, redan efter ett halvårs missbruk, säger Greger Pettersson till PT.

Också andra läkemedel används i missbrukarleden. Och förstås en mängd så kallade nätdroger.

Under 2009 drabbades 14 Pitebor mellan 18 och 24 år av hepatit C. Fram till oktober i år har ytterligare sju fall konstaterats. Man tror att ännu fler kan vara smittade.