Onsdag 25 Maj
Stockholm

Man kan inte säkert fastställa identiteten

1 av 2
2 av 2

Den 29-årige julruschbombaren har ännu inte helt säkert identifierats, uppger åklagare Agneta Hilding Qvarnström under en presskonferens tillsammans med Säpo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Vid torsdagens presskonferens på polishuset på Kungsholmen i Stockholm - där det var väsentligt lugnare än under den första kaotiska pressträffen i direkt efter dådet i söndags - konstaterade säkerhetspolisen och kammaråklagare Agneta Hilding Qvarnström att man ännu inte med säkerhet kan fastställa julruschbombarens identitet.

– Kroppen har obducerats, men vi har ännu inte fått fulla resultatat avseende identiteten, säger hon.

– Men vi hoppas att det ska vara klart under veckan.

Det inkommer oerhört många tips till polisen, men än så länge har utredningen inte tagit några avgörande steg.

– Utredningen fortskrider. Det är många personer som lämnar uppgifter, många förhör att hålla med vittnen. Och vi har ibland anledning att komma tillbaka för att dubbelkontrollera vissa uppgifter. Det är ett stort arbete, säger Agneta Hilding Qvarnström.

– Vi har fått in 400 tips. Vi har inte möjlighet att återkoppla till alla som lämnat tips. Men vi vill uppmana till fortsatt tipslämnande, om det är möjligt, säger Säpos operative chef Anders Thornberg.

Med hjälp av sju bombexperter från amerikanska FBI har man lyckats få "god kännedom" om det sprängmedel som användes.

– Material har säkrats på två platser, där bilen brann och där den döde mannen påträffades. Sprängmedel har säkrats och det kräver viss försiktighet, men vi tror oss veta vad det är för sprängmedel. Till hjälp i vårt analysarbete har vi experter från FBI, säger Agneta Hilding Qvarström.

– Vi har också samarbetat med svenska myndigheter, bland annat Strålskyddsinstitutet för att säkerställa att bombmannen inte haft något radioaktivt material, fyller Anders Thornberg i.

Om hotbilden inför julhelgerna vill Säpo inte säga mycket.

– Vi arbetar för att det är så tryggt som möjligt i Sverige och att man ska kunna känna sig trygg när man vistas på gator och torg, säger Anders Thornberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela