Polisen förbannad på rasismen

Nu rasar Rosengårdspolisens kollegor i Stockholm.


Efter att filmen med de rasistiska poliserna läckt och spridits som en löpeld på nätet har bilden av polisens rasistiska jargong fastnat på mångas näthinnor. Nu väcks starka reaktioner hos polisen i Stockholm.

–När enskilda poliser uttrycker sig så här klumpigt eller dumt, så gör det att vi hamnar på ruta ett, säger Lotta Thyni, gruppchef vid närpolisen i Botkyrka, söder om Stockholm, till SvD.

Eftersom Stockholmspolisen satsat på flera lokala poliskontor i förorterna har avståndet mellan poliser och invandrare minskat. Förståelsen har ökat.

Niklas Reuterwall, vid det lokala poliskontoret i Hallunda, berättar att han absolut inte hyser några rasistiska åsikter. Tvärtom, säger han, till SvD.

–Jag har ju valt att arbeta i en segregerad förort för att jag trivs med det, då kan jag inte ha rasistiska åsikter, säger Niklas Reuterwall till SvD.

Kriminologen Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet menar att Stockholmspolisens arbete är rätt väg att gå. Men påpekar att en sån här incident förstör väldigt mycket för hela poliskårens förtroende ute i förorterna.

–Teoretiskt vet vi vad som måste göras, skapa relationer med invånarna i de här områdena, så att de förstår att polisen står på invånarnas sida. Det görs en del redan idag, sen så begås ödesdigra misstag som det här, säger Sarnecki till SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!