Torsdag 13 Maj
Stockholm

"Självmordsbomberna hade inte skadat särskilt många"

1 av 2
2 av 2

Rädslan har inte lyckats ta grepp på stockholmarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Terrorbomben i centrala Stockholm, då en man sprängde sig själv men inte dödade någon annan, för snart två veckor sedan har påståtts vara så kraftig att hundratals kunde ha omkommit om den detonerat enligt plan.

Men Henric Östmark, forskare i explosivämnen vid FOI som bistår polisutredningen, menar att bomberna inte kunde ha skadat så många och att terrorattentatet i alla avseenden var mycket misslyckat.

– Bedömningen är gjord dels på de bilder som är öppet publicerade i tidningar, vad man ser för rester av det som har haft ihjäl honom, men också på de ämnen som har används vid liknande bombattentat, framför allt i London eller Madrid, säger Henric Östmark till Sveriges Radios Ekot.

Polisen har fortfarande högre närvaro än vanligt i centrala Stockholm för att garantera säkerheten. Men polisen menar att det inte går att urskilja någon särskild rädsla bland folk som de pratar med.

– De frågar mest om hur man hittar till närmsta bankomat eller var man kan äta. Eller var sprängningen hände, berättar en polis på platsen för Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela