Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu blir det ännu tuffare sjukregler

- 23/12/2010, 10:48 -

JESSICA GOW / SCANPIX

Läkarnas bedömning inte längre central för ersättningen.

Från och med årsskiftet har inte ens läkarna rätt att bedöma en sjuk persons arbetsförmåga. Den rollen flyttas i stället över till Försäkringskassan, som är mer restriktiva i sin bedömning.

Riktlinjer som upprör läkarna.

– Om bedömningen görs av en handläggare på Försäkringskassan som inte har sett patienten eller vet någonting om den medicinska biten så kan man som läkare vara väldigt orolig, säger Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet, till Metro.

Men Försäkringskassan menar att förändringen är till det bättre och att läkarutlåtanden i nuläget kan ge patienten en bild av att han eller hon är garanterad ersättning, vilket inte är fallet.

- Läkaren fastställer diagnos, funktionsnedsättningar och vilka aktivitetsbegränsningar patienten har. Men det är Försäkringskassan som på den grunden bedömer vilken begränsning det innebär av arbetsförmågan och prövar detta mot villkoren i sjukförsäkringen, säger försäkringsdirektör Svante Borg till Metro.