Snötäckt bil
1 av 3
Snökaos - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Vinter
2 av 3
Snö innebär bra tillfälle att åka skidor - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Vinter
3 av 3
Snö måste plogas undan - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

SMHI: Stanna hemma

Fullt snökaos längs med östkusten. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Norrlandskusten och en klass 1-varning för Stockholm och Uppsala.


Håll dig uppdaterad här

Här hittar du information om vädret och trafikproblemen:

SJ:s trafikinformation.

Trafikverket.

Snöfallet hos SMHI.

Samtidgt som hundratusentals svenskar är på väg hem från julfirandet med släkt och vänner har SMHI har utfärdat en klass 2 varning för Västernorrlands län och Gävleborgs län.

Varannan minut krockar en bil eller sladdar av vägen. Men än så länge har sedan den 20 december bara tre dödsfall rapporterats från vägarna. Men SMHI varnar ändå julfirarna från att ge sig ut i trafiken.

– Stanna hemma om du kan, säger Emma Grönkvist, meteorolog vid SMHI, till Svenska Dagbladet.

– Det kan komma runt 20 till 30 centimeter nysnö tills i morgon. Det blåser även hårt från nordost och det är risk för drivbildning. Det kan ställa till det rejält på vägarna, säger hon.

En klass 2 varning innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten och hotar att ställa till med omfattande materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Rådet är att stanna hemma om man inte vill vara ute i ogjort väder.

– Om man planerar att ge sig ut på E4 i södra Norrland eller de mindre vägarna så är rådet att stanna hemma. Bege dig inte ut med bilen. Om du ändå gör det så var beredd och ha med dig en skyffel om du hamnar i en snödriva, säger Emma Grönkvist till SvD.

SMHI utfärdar också en klass 1 varning för Uppsala län, Stockholms län, Jämtlands län och Gävleborgs län. Där väntas snöfall på fem till tio centimeter nysnö.

Allmänheten uppmanas att kolla trafikläget noga och följa väderutvecklingen (se faktaruta).

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.