Torsdag 13 Maj
Stockholm

SMHI: Stanna hemma

Snötäckt bil
1 av 3
Snökaos. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Vinter
2 av 3
Snö innebär bra tillfälle att åka skidor. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Vinter
3 av 3
Snö måste plogas undan. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Fullt snökaos längs med östkusten. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Norrlandskusten och en klass 1-varning för Stockholm och Uppsala.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Håll dig uppdaterad här

Här hittar du information om vädret och trafikproblemen:

SJ:s trafikinformation.

Trafikverket.

Snöfallet hos SMHI.

Samtidgt som hundratusentals svenskar är på väg hem från julfirandet med släkt och vänner har SMHI har utfärdat en klass 2 varning för Västernorrlands län och Gävleborgs län.

Varannan minut krockar en bil eller sladdar av vägen. Men än så länge har sedan den 20 december bara tre dödsfall rapporterats från vägarna. Men SMHI varnar ändå julfirarna från att ge sig ut i trafiken.

– Stanna hemma om du kan, säger Emma Grönkvist, meteorolog vid SMHI, till Svenska Dagbladet.

– Det kan komma runt 20 till 30 centimeter nysnö tills i morgon. Det blåser även hårt från nordost och det är risk för drivbildning. Det kan ställa till det rejält på vägarna, säger hon.

En klass 2 varning innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten och hotar att ställa till med omfattande materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Rådet är att stanna hemma om man inte vill vara ute i ogjort väder.

– Om man planerar att ge sig ut på E4 i södra Norrland eller de mindre vägarna så är rådet att stanna hemma. Bege dig inte ut med bilen. Om du ändå gör det så var beredd och ha med dig en skyffel om du hamnar i en snödriva, säger Emma Grönkvist till SvD.

SMHI utfärdar också en klass 1 varning för Uppsala län, Stockholms län, Jämtlands län och Gävleborgs län. Där väntas snöfall på fem till tio centimeter nysnö.

Allmänheten uppmanas att kolla trafikläget noga och följa väderutvecklingen (se faktaruta).

Kommentera
Kopiera länk
Dela