Måndag 10 Maj
Stockholm

Ung vänster-bas avgår

1 av 2
2 av 2

Ida Gabrielsson hoppar av efter fem och ett halvt år som ordförande för vänsterpartiets ungdomsförbund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄSTANBYN. Ida Gabrielsson slutar som ordförande för Ung vänster, avslöjar hon för Arbetarbladet i samband med att hon är hemma i Gävleborg och firar jul hos föräldrarna.

– När man börjar känns sig trött är det bättre att någon annan tar över, säger 29-åringen som har suttit näst längst av alla ungdomsförbundens ordföranden.

"Kommer bli nostalgisk"

När Ung vänster håller kongress under Kristi Himmelfärdshelgen nästa år ställer hon inte upp till omval.

– Jag fyller trettio år nästa år och känner att det är dags att göra något annat. Jag är glad och nöjd med vårt arbete och kommer att bli nostalgisk, men det känns ändå bra att sluta, säger hon till Arbetarbladet.

När hon tog över för fem och ett halvt år sedan var ungdomsförbundet präglat av svåra konflikter. Det hade till och med cirkulerat sexkartor över vem som i förbundstoppen som låg med vem.

– Det var bråkigt och vi hade svårt att få ihop en förbundskänsla. Många respekterade inte beslut som vi hade fattat på kongressen. Man ska få tycka olika, men det är viktigt att gå åt samma håll tillsammans.

"V måste ta ledartröjan"

Hon tycker att det är bättre stämning nu och kan konstatera att förbundet har fler lokalklubbar än när hon tog över. Däremot är hon mer kritisk mot sitt moderparti, som hon tycker borde trä på sig en större kostym.

– Jag tycker att vänsterpartiet måste ta ett större ansvar än tidigare. Vi kan inte vara det lilla obstinata vänsteralternativet i riksdagen, utan måste gå i bräschen och ta på oss ledartröjan, säger Ida Gabrielsson till Arbetarbladet.

Kritisk mot rödgröna

Det rödgröna samarbetet under valrörelsen ger hon inte mycket för. Väljarna, tror hon, efterlyste inte ett alternativ som "apar efter".

– Vi måste våga få fram skillnaderna mellan vänster och höger igen, för de är enorma. Då kan man inte lägga sig på ungefär samma skattenivå som de andra för då har man inte råd att fixa jobb åt alla.

Hon kan tänka sig att börja plugga eller bli butiksanställd igen, men politiken tänker hon inte helt lägga på hyllan.

Kan du tänka dig att ta över som partiledare?

– Nu har ju Lasse (Ohly) sagt att han ställer upp för omval (skratt). Men jag ska nog testa lite andra jobb innan jag blir partiledare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela