Lördag 8 Maj
Stockholm

Det här är svenskens favoritpizza

1 av 2
2 av 2

Om svensken själv får välja blir det turkisk kebab på pizzan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är svennens favoritpizza

Stockholms populäraste pizzor:

1. Kebabpizza (9%)

2. Capricciosa (8%)

3. Vesuvio (8%)

4. Speciale (5%)

5. Margarita (4%)

6. Hawaii (3%)

Göteborgs populäraste pizzor:

1. Kebabpizza (10%)

2. Capricciosa (7%)

3. Hawaii (7%)

4. Italia (5%)

5. Taverna (5%)

6. Picasso (5%)

Sveriges populäraste pizzor:

1. Kebabpizza (8%)

2. Vesuvio (7%)

3. Speciale (7%)

4. Capricciosa (6%)

5. Hawaii (6%)

6. Margarita (4%)

Andel av det totala antalet pizzabeställningar inom parantes. Siffrorna är från 2008.

Bortsett från den helt egenkomponerade pizzan är kebabpizzan mest poppis bland svenskarna - särskilt under den pizzaintensiva nyårsdagen.

Detta enligt en webbmätning som genomförts av företaget Onlinepizza - där man kan beställa sin pizza över nätet och få den hemkörd över nästan hela landet.

– Vi har tittat på vår beställningsstatistik med drygt tre miljoner beställda pizzor på 620 restauranger och 90 svenska orter perioden 1 november till 31 oktober 2010, säger säger Per Anders Bjelkstål på Onlinepizza.

– Mer än var femte pizza som säljs är en kebabpizza men det är faktiskt vanligare att folk komponerar sin helt egen pizza.

Amanos Restaurang & Pizzeria i västra Malmö bekräftar man att det är kebab som gäller.

– Vi tar alltid kebabpizza och här har dom en special med färsk sallad ovanpå, berättar Karolina Bergman och Stefan Sjöberg för Skånskan.

Paret tillhör pizzerians stammisar eftersom de bor i närheten och hämtar pizza eller äter i restaurangen varje vecka.

Men ska man vara nogräknad är det inte kebab de serverar. Pizzerian använder inte oxkött utan fläskkarré och då kallas köttet gyros - på grekiska i stället för turkiska, förklarar Fehmi Coshon, som står bakom disken och tar emot beställningar.

Efter den egenhändigt komponerade pizzan och kebabpizzan hamnar Capricciosan - med skinka och champinjoner - högst på svenskarnas topplista. Därefter kommer Vesuvio med skinka samt Hawaii med skinka och ananas.

På nyårsdagen käkar svenskarna pizza som aldrig förr. Då bakas dubbelt så många som på en vanlig söndag.

Flest pizzor bakas efter klockan 13 och branschen uppmanar pizzaälskarna att trotsa bakfyllan och beställa innan lunch för att slippa alltför långa väntetider.

Kommentera
Kopiera länk
Dela