- Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX

Sjuåring i Helsingborg död i svininfluensan

Andra vågen är här.


HELSINGBORG. Som Nyheter24 tidigare rapporterat är svininfluensan tilllbaka i Europa i en andra våg som hittills krävt ett 30-tal människoliv bara i Storbritannien. Nu har också Sverige drabbats av ett dödsfall i svininfluensans andra våg.

Det är en sjuårig pojke i Helsingborg som omkom i sviterna av svininfluensan på nyårsafton. Pojken har varit drabbad av allvarlig sjukdom tidigare och tillhörde de så kallade riskgrupperna.

– Just vad pojken led av kan jag inte gå in på, men det rör sig om olika former av kroniska sjukdomar som nedsätter immunförsvaret, säger biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam till Aftonbladet.

Förutom pojken i Helsingborg har också ytterligare fyra personer under helgen vårdats på intensiven efter att ha smittats av svininflunsan.

Att svininfluensan är tillbaka är dock ingen överaskning.

– Det här är ju förväntat att det skulle komma tillbaka i en andra våg, det vet man sedan tidigare pandemier. Eventuellt kommer även en tredje och fjärde som blir lite mildare, säger Per Hagstam till Aftonbladet.

/
/
/
Senaste nytt

Sju ungdomar åtalas för upplopp i Rosengård

Ny lag för A-traktorer kan ge 1 000 kronor i böter – gäller från och med i dag

Mellan 1 december och 31 december är det krav på vinterdäck på bilen. Från och med i år gäller det även A-traktorer.

Spotify lämnar Uruguay

Spotify har beslutat att lämna Uruguay från och med 1 januari och förväntas ha avvecklat sin verksamhet helt i februari.

Gaza: Fem frågor om vapenvilan

Vapenvilan har upphört mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Den höll i precis en vecka.

Från diktatorns dödspatrull till tyskt fängelse

En man döms till livstids fängelse i Tyskland – för att ha varit del av den tidigare diktatorn Yahya Jammehs dödliga förföljelse av meningsmotståndare i Gambia.

Jackie Arklöv begär flytt till anstalt med lägre säkerhet – här är Kriminalvårdens beslut

Den dömda polismördaren Jackie Arklöv fick tidigare i år sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Nu har han ansökt om förflyttning till en anstalt med lägre säkerhetsklass.