1 av 4
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
2 av 4
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
3 av 4
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
4 av 4
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX

Våld bakom mystisk fågeldöd

Ett hundratal kajor i Falköping trillade ner till marken - döda. Massfågeldöden är, efter obduktionen, fortfarande ett mysterium. Men man vet att de dog av yttre trubbigt våld.


FALKÖPING. På vägen hem från jobbet på tisdagskvällen chockades flera boende i Falköping när de såg vad som låg på vägen - mellan 50 och 100 döda kajor.

– Det var riktigt kusligt, jag kände ett stort obehag i kroppen, säger Elvis Söderlund, 28, till Expressen.

Än vet man inte vad som orsakat den mystiska massdöden bland traktens kajor. Men obduktionen har i alla fall kunnat fastställa att de dött av yttre trubbigt våld.

– Vi har konstaterat att fåglarna dödades av yttre våld. De hade kraftiga inre blödningar. Det finns inga tecken på infektion eller sjukdom, säger Marianne Elvander, på Statens veterinärmedicinska anstalt, till Aftonbladet.

Man vet inte riktigt vad som fått kajorna att ge sig ut på en flygtur mitt i natten. Vanligen sover de då. Men man tror att de skrämts iväg och sedan hamnat i skottlinjen för något. Huvudspåret är fyrverkerier.

– Det finns uppgifter om fyrverkerier men vi vet inte om det orsakat fågeldöden, säger länsveterinär Robert Horst till Expressen.

Efter vinterns vedermödor, kyla och brist på mat är fåglarna försvagade - och de kan ha tappat balansen och orienteringsförmågan om de jagats iväg av senfärdiga nyårsraketer.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.