Lördag 23 Okt
Stockholm

Våld bakom mystisk fågeldöd

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Ett hundratal kajor i Falköping trillade ner till marken - döda. Massfågeldöden är, efter obduktionen, fortfarande ett mysterium. Men man vet att de dog av yttre trubbigt våld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FALKÖPING. På vägen hem från jobbet på tisdagskvällen chockades flera boende i Falköping när de såg vad som låg på vägen - mellan 50 och 100 döda kajor.

– Det var riktigt kusligt, jag kände ett stort obehag i kroppen, säger Elvis Söderlund, 28, till Expressen.

Än vet man inte vad som orsakat den mystiska massdöden bland traktens kajor. Men obduktionen har i alla fall kunnat fastställa att de dött av yttre trubbigt våld.

– Vi har konstaterat att fåglarna dödades av yttre våld. De hade kraftiga inre blödningar. Det finns inga tecken på infektion eller sjukdom, säger Marianne Elvander, på Statens veterinärmedicinska anstalt, till Aftonbladet.

Man vet inte riktigt vad som fått kajorna att ge sig ut på en flygtur mitt i natten. Vanligen sover de då. Men man tror att de skrämts iväg och sedan hamnat i skottlinjen för något. Huvudspåret är fyrverkerier.

– Det finns uppgifter om fyrverkerier men vi vet inte om det orsakat fågeldöden, säger länsveterinär Robert Horst till Expressen.

Efter vinterns vedermödor, kyla och brist på mat är fåglarna försvagade - och de kan ha tappat balansen och orienteringsförmågan om de jagats iväg av senfärdiga nyårsraketer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela