Måndag 21 Jun
Stockholm

Vänsterpolitiker gripen - misstänks för krigsbrott

42-åringen greps när han landade på Kastrup i Köpenhamn efter en semester i Egypten.
42-åringen greps när han landade på Kastrup i Köpenhamn efter en semester i Egypten. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

En politiker för vänsterpartiet i Sydsverige har gripits misstänkt för krigsbrott i forna Jugoslavien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här var Jugoslaviska krigen

Jugoslaviska krigen var en serie av krig och väpnade konflikter mellan 1991 och 2001 inom området som före 1991 utgjorde landet Jugoslavien.

Cirka 100 000 människor uppskattas ha mist livet i konflikterna och i de etniska rensningar som följde i inbördeskrigets spår.

Krigen ledde till att Jugoslavien splittrades och delades upp i Serbien-Montenegro, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Slovenien och Kosov - som Serbien formellt sett ännu gör anspråk på.

KÖPENHAMN. Den 42-årige politikern var på väg hem till Skåne från en resa till Egypten och landade på Kastrup i onsdags när dansk polis grep honom.

– Han har inte skjutit någon. Detta är en skötsam person med jobb och familj, säger mannens advokat, Thorkild Høyer, till Expressen.

Mannen - som har bosniskt urpsprung - misstänks för att ha skjutit mot en bil vid en gränspostering i Slovenien under Jugoslaviska krigen 1991. En person i bilen träffades och dog.

– Soldaterna vid gränskontrollen sköt mot bilens däck för att stanna den när de försökte köra förbi vägspärren och de såg bara en förare. En passagerare som gömde sig träffades, säger Thorkild Høyer till Sydsvenskan.

– Min klient var inte en av dem som sköt. Han är helt oskyldig.

Høyer ställer sig också frågande till brottsrubriceringen.

- Jag är expert på krigsförbrytelser och jag förstår inte hur det här skulle kunna vara en krigsförbrytelse, säger advokaten till Expressen.

42-åringen har varit internationellt efterlyst av Slovenien sedan 2007. Nu stoppades han på grund av det europeiska Schengensamarbetet där Slovenien och Danmark ingår - liksom som Sverige.

Men advokaten ställer sig frågande till varför myndigheterna väntat så länge med att ingripa mot hans klient.

– Han har jobb, hem och familj i Sverige. Han är inte svår att hitta. Det är väldigt konstigt att han varit efterlyst i mer än tre år, säger Høyer till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela