Måndag 21 Jun
Stockholm

Helena Benaouda bryter tystnaden om attentatet

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, är svärmor till en av de misstänkta terroristerna som tänkte slå till mot Jyllands-Posten. Nu talar hon för första gången ut om terrorismen i hennes egen familj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Helena Benaouda - vars dotter varit gift med den misstänkte terroristen MA, som greps i Köpenhamn när han tillsammans med ytterligare fyra män var i färd med att slå till mot Jyllands-Posten - talar nu i en intervju i Dagens Nyheter ut om terrorplanerna.

Hon hävdar att hon inte känt till någonting.

I SVT:s Debatt, strax efter att Taimour Abdulwahab sprängt sig själv till döds i ett misslyckat självmordsattentat i Stockholms innerstad, sa Benaouda att hon inte känner några terrorister personligen. Nu medger hon att hon haft fel.

"Det går inte ihop"

– Det går ju inte ihop. Om misstankarna mot MA stämmer, vi har inte bevis för det än, så kan det ju vara förvånande att min dotter inte visste om något. Safia säger: ”jag fattar ingenting, jag vet inte vad han håller på med.” Och jag borde ju själv ha vetat. Hur är det möjligt att dölja sådana här saker för nära?

Utsatt för hot

Benaouda har nu gått under jorden - efter att ha utsatts för en lång rad hot.

– Jag har tagit hand om min dotter, och mina två små barnbarn. Vi kan inte bo hemma hos mig eftersom medierna jagar dem. Därför bor vi nu hos några vänner. Jag håller mig undan för att medierna inte ska spåra dem genom mig. Men personligen får jag hotfulla sms och telefonsamtal dygnet runt. De första dagarna var jag rädd för att själv bli överfallen, och helt oförmögen att hjälpa Fia, säger hon till DN.

Benaouda har anklagats för att blunda för militant islamism och i stället skyllt extremismen på sverigedemokraterna. Nu tar hon tydligt avstånd från den radikala islamismen.

– På nätet finns överdrivna tolkningar av islam, och felaktiga översättningar av jihad. I islam är inga krig heliga. För mig är självmordsbombaren i Stockholms city en kriminell. Jag tar avstånd från all islamisk extremism. Användandet av våld är alltid oacceptabelt, säger Helena Benaouda till DN.

"Aningslös"

Den resa som MA och Benaoudas dotter företog till Somalia har Helena Benaouda tidigare beskrivit som en jullovsresa till Dubai - som utvecklades till en "äventyrsresa" till Somalia. Hon medger att hon varit naiv.

– Fullkomligt aningslös. Men Fia beskrev resan så. Hur rår man på någon som bara sticker på en jullovsresa och sedan inte kommer hem? Jag förstår inte själv att man vill åka till Somalia. Medierna har byggt upp stora scenerier om vad som hänt på resorna. Det enda brottsliga som vi säkert vet är att de rest in i Pakistan utan visum. Jag har själv svårt att handskas med detta. En tanke som jag haft är att de kanske reste för att de ville vara fria från samhället och från mig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela