... monologmästaren Björn Ranelid. Som genast slår tillbaka.
... monologmästaren Björn Ranelid. Som genast slår tillbaka. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Svenska Akademien slår tillbaka mot Björn Ranelid

Björn Ranelids medverkan i Let's Dance har utvecklats till en litterär storfajt. Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, biter tillbaka efter Ranelids påhopp.


Det här är Svenska Akademien

Svenska Akademien instiftades 1786 av kung Gustaf III efter fransk förebild.

Dess främsta uppgift är att arbeta på svenska språkets "renhet, styrka och höghet" - det vill säga dess klarhet, uttrycksfullhet och anseende. I det jobbet ingick att publicera en ordbok och en grammatik.

I dag är Akademien mest känd för att man årligen utser nobelpristagaren i litteratur och för att man ger ut Svenska Akademiens ordlista - SAOL - samt ordbok - SAOB.

I Svenska Akademien sitter 18 ledamöter - kallade "De Aderton". Två av de nuvarande ledamöterna deltar dock inte i arbetet i protest mot tidigare beslut i Svenska Akademien.

I en intervju med Expressen tyckte författaren och den nyblivne Let's Dance-stjärnan Björn Ranelid att fler författare - och inte minst Svenska Akademien - liksom han borde ge sig ut "i verkligheten".

– Det är min plikt att vara där folket är, det var Vilhelm Moberg och Ivar Lo. Jag sitter inte i Akademien och gömmer mig och är känd för en promille av Sveriges befolkning. Du ska fråga dem i stället varför de inte är ute bland folket. Det är en folkbildarinsats.

– Jag är mer djärv än hela Svenska Akademien tillsammans. Jag vill att du skriver det. Så här "bom" ska du sätta det, sa Ranelid till Expressen.

I helgen kom svaret från Svenska Akademiens ständige sekreterare, den kände historikern Peter Englund, som på sin blogg knäppte den skandalomsusade författarkollegan på näsan:

– Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas, skrev Englund på bloggen.

Björn Ranelid vilade inte länge på hanen innan han returnerade serven - som han menar är ett övergrepp. Han svarar med att kalla Peter Englund för "habil" författare.

– Han är avundsam. En liten själ. Han kommer aldrig få vara med om det jag är med om, att vara känd över hela Sverige. Att skriva autografer i Ikeakön och på bensinmackar. Ungdomar skriver brev till mig och hälsar på mig på gator och torg. Det är ingen som vet hur Peter Englund ser ut. Är det inte bättre att vara känd än att sitta och gömma sig i Svenska Akademien?

– Jag vet inte vad han är känd för. Han har skrivit några böcker om krig, säger Ranelid till Aftonbladet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.