Flashbacktråden om Bjästafallet var först med scoopet om "Linnea", 14.
Flashbacktråden om Bjästafallet var först med scoopet om "Linnea", 14.

Flashback nomineras till journalistpris efter Bjästa

Flashback var först - och bäst - i bevakningen av våldtäktsfallet i Bjästa. Det menar två journalister som nu nominerat FB-tråden om Bjästa till det ansedda journalistpriset Guldspaden.


INTERNET. Förra året nominerades SVT:s Uppdrag granskning till Stora journalistpriset för det skakande reportaget om Linnea, 14, som våldtogs av en två år äldre kille i Bjästa.

Och därefter misstroddes och trakasserades av nästintill hela bygden.

Uppdrag granskning vann också priset. Men nu har två journalister i stället nominerat Flashback - eller snarare den tråd på Sveriges största nätforum som handlar om just Bjästafallet - till journalistpriset Guldspaden.

Journalisterna Yasmine El Rafie & Carl Fridh Kleberg menar nämligen att Flashback inte bara var först, utan också bäst på att genomföra granskningen. Tack vare metoden crowd sourcing - det vill säga att användarna delade upp olika arbetsuppgifter sinsemellan.

Redan tre månader innan Uppdrag granskning rentvådde våldtäktsoffret och avslöjade ryktesspridningen i byn Bjästa gjorde Flashback samma sak med ideella insatser, menar El Rafie och Fridh Kleberg.

Därmed är forumet ledande inom internetgräv i Sverige.

– Vi har nominerat Flashbacktråden om Bjästavåldtäkterna till Guldspaden eftersom den var först med scoopet. Vi vet inte hur juryn resonerar men hoppas innerligt att de följer reglerna, och inte distraheras av diskussionsforumets mindre smickrande sidor, skriver de båda journalisterna i ett debattinlägg på Sveriges Radio.

– Det är dags att se det som är dåligt för vad det är, se det som är bra för vad det är, dra lärdom av båda och ge Flashback Guldspaden, skriver Yasmine El Rafie & Carl Fridh Kleberg.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.