Lördag 1 Okt
Stockholm

Flashback nomineras till journalistpris efter Bjästa

Flashbacktråden om Bjästafallet var först med scoopet om "Linnea", 14.
Flashbacktråden om Bjästafallet var först med scoopet om "Linnea", 14. Foto:

Flashback var först - och bäst - i bevakningen av våldtäktsfallet i Bjästa. Det menar två journalister som nu nominerat FB-tråden om Bjästa till det ansedda journalistpriset Guldspaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Förra året nominerades SVT:s Uppdrag granskning till Stora journalistpriset för det skakande reportaget om Linnea, 14, som våldtogs av en två år äldre kille i Bjästa.

Och därefter misstroddes och trakasserades av nästintill hela bygden.

Uppdrag granskning vann också priset. Men nu har två journalister i stället nominerat Flashback - eller snarare den tråd på Sveriges största nätforum som handlar om just Bjästafallet - till journalistpriset Guldspaden.

Journalisterna Yasmine El Rafie & Carl Fridh Kleberg menar nämligen att Flashback inte bara var först, utan också bäst på att genomföra granskningen. Tack vare metoden crowd sourcing - det vill säga att användarna delade upp olika arbetsuppgifter sinsemellan.

Redan tre månader innan Uppdrag granskning rentvådde våldtäktsoffret och avslöjade ryktesspridningen i byn Bjästa gjorde Flashback samma sak med ideella insatser, menar El Rafie och Fridh Kleberg.

Därmed är forumet ledande inom internetgräv i Sverige.

– Vi har nominerat Flashbacktråden om Bjästavåldtäkterna till Guldspaden eftersom den var först med scoopet. Vi vet inte hur juryn resonerar men hoppas innerligt att de följer reglerna, och inte distraheras av diskussionsforumets mindre smickrande sidor, skriver de båda journalisterna i ett debattinlägg på Sveriges Radio.

– Det är dags att se det som är dåligt för vad det är, se det som är bra för vad det är, dra lärdom av båda och ge Flashback Guldspaden, skriver Yasmine El Rafie & Carl Fridh Kleberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.