- Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Färre får uppehållstillstånd i Sverige

7000 färre fick uppehållstillstånd.


Under 2010 fick sammanlagt 91 000 personer uppehållstillstånd i Sverige. Det är en minskning från året innan med 7 000 personer.

Framför allt beror minskningen på att reglerna skärptes efter ett antal domar i migrationsöverdomstolen i slutet på 2009.

- Med de domarna skärptes kraven på att man ska styrka sin identitet när man ska förenas med sina anhöriga i Sverige. Tidigare var reglerna lite generösare, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson till Sveriges Radios Ekot.

Att ett minskat antal fick uppehållstillstånd betyder inte att färre sökte asyl i Sverige. Tvärtom ökade antalet asylsökande ordentligt från 2009 till 2010.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trafikverket: E6 öppnar tidigare än beräknat

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

1 timme sedan
Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.