Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schyman: "Jag avgår"

- 14/01/2011, 15:40 -
Efter fem år på posten fick det vara nog. Nu avgår Gudrun Schyman som talesperson för Feministiskt Initiativ.
1 av 3

Efter fem år på posten fick det vara nog. Nu avgår Gudrun Schyman som talesperson för Feministiskt Initiativ.

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

2 av 3

Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

3 av 3

Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Efter fem år på posten fick det vara nog. Nu avgår Gudrun Schyman som talesperson för feministiskt initiativ.

I fem år har Gudrun Schyman, 62, varit en av feministisk initiativs talespersoner och mest framträdande medlem. Men vid partiets kommande partikongress i vår väljer hon att inte kandidera för ytterligare en period.

– Jag har tänkt mig att väldigt odramatiskt lämna posten som talesperson, men i övrigt vara kvar i partiledningen, säger hon till Expressen.

En av orsakerna till hennes beslut är partiets framgång i hemkommunen Simrishamn där partiet fick 8,9 procent av rösterna.

– Det kräver en väldigt hög närvaro här. Vi har representation i alla styrelser och nämnder och själv sitter jag i kommunstyrelsen. Jag kommer inte att kunna vara på lika mycket resande fot som tidigare, säger hon till Expressen.

Hon vill inte prata om vem som bör efterträda henne.

– Vi har så många bra nya som kommit det sista året. Till skillnad från många andra partier har vi en tillströmning. Nomineringsprocessen har precis börjat. Men det kan bli svårt för någon att växa i skuggan av mig eftersom jag redan är så bekant för många, säger hon till Aftonbladet.