Magsjukeparasiten  Cryptosporidium har spridit sig till Åre. Ingen vet hur.
1 av 2
Magsjukeparasiten Cryptosporidium har spridit sig till Åre. Ingen vet hur. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Tusentals insjuknade av parasiten i Östersund. Omfattande genomsökningar av avloppen gjordes.
2 av 2
Tusentals insjuknade av parasiten i Östersund. Omfattande genomsökningar av avloppen gjordes. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Magparasiten har spridit sig till Åre

Tusentals har insjuknat i Östersund. Nu har parasiten Cryptosporidium spridit sig till turistorten Åre.


Parasiten har gäckat Östersund kommun en längre tid. Och nu har parasiten tagit sig tio mil västerut, till den populära skidorten Åre.

"Vattnet ska därför inte drickas, användas i matlagning eller till att borsta tänderna utan att man kokat vattnet ordentligt först. Detta gäller tills vidare!”, skriver Åre kommun i ett pressmeddelande.

Det är oklart hur parasiten, som orsakar magsjuka, tagit sig till Åre. En teori är att parasiten liftat med en pendlare.

/
/
/
Senaste nytt

Riksrevisionen: "Avveckla Allmänna arvsfonden"

Fortsatta problem på Skatteverkets hemsida

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Oväntat stort vinstlyft för Scania-ägaren

Lastbilstillverkaren Scanias ägare Traton redovisar ett justerat rörelseresultat på 4,03 miljarder euro för 2023. Det kan jämföras med 2,07 miljarder euro under 2022. Vinstlyftet var större än väntat. Analytiker hade räknat med en vinst på 3,89 miljarder i fjol.

Stabilt läge för skottskadad man i galleria

Polisens utredning efter en skottlossning i en galleria i stadsdelen Hageby Norrköping har fortsatt hela natten. Mannen som hittades skadad i gallerian är i 25-årsåldern, enligt Sveriges Radio P4 Östergötland. Hans tillstånd beskrivs som stabilt och skadorna ska inte vara livshotande.

Flying Tiger jagar ny delägare

Den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen, med omkring 900 butiker i Europa, har anlitat investmentbanken Carnegie för att försöka hitta en ny delägare, rapporterar den danska affärstidningen Børsen med hänvisning till källor.

Lut läcker från pappersbruk: "Har nått sjön"

En stor lutläcka från Billingsfors bruk är fortfarande inte under kontroll. Under natten mot tisdagen inträffade dessutom ytterligare en läcka.