1 av 4
- Foto: AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Diana Janse / UD
3 av 4
- Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX
4 av 4
- Foto: Diana Janse / UD

Wikileaks: Bildt försökte stoppa irakiska flyktingar

Utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström hänvisade till hedersrelaterade mord för att begränsa antalet irakiska flyktingar till Sverige. Det framgår av nya läckta Wikileaksdokument.


STOCKHOLM. Moderatministrarna Carl Bildt och Tobias Billström hänvisade till hedersrelaterade mord och opinionen för att stoppa den irakiska flyktingströmmen till Sverige, uppger amerikansk ambassadpersonal i nya Wikileaksdokument enligt Svenska Dagbladet.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (fp) menar att argumenten är "avskyvärda".

Den 1 september landade Bildt och Billström i Bagdad under stort hemlighetsmakeri - säkerhetsläget var ännu en het potatis.

Dagen därpå träffade de båda svenska ministrarna den amerikanske ambassadören - Ryan Crocker.

Hedersmord

På dagordningen: Den irakiska invandringen till Sverige. Ministrarna ville få till ett återvandringsavtal med den irakiska regeringen, uppger SvD.

– Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare, ska Bildt ha konstaterat enligt dokumentet.

Man pekade på stora problem med de irakiska flyktingarna som enligt Bildt och Billström var ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik”, skriver man i rapporten.

Vare sig Carl Bildt eller Tobias Billström vill kommentera innehållet i rapporten.

– Vi kommenterar inte innehållet i de dokument som släpps från Wikileaks, eftersom det är uppgifter från tredje part, säger Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson till SvD.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.