Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks: Bildt försökte stoppa irakiska flyktingar

- 21/01/2011, 08:53 -
1 av 4

AP/Scanpix

2 av 4

Diana Janse / UD

3 av 4

Tobias Lundgren / SCANPIX

4 av 4

Diana Janse / UD

Utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström hänvisade till hedersrelaterade mord för att begränsa antalet irakiska flyktingar till Sverige. Det framgår av nya läckta Wikileaksdokument.

STOCKHOLM. Moderatministrarna Carl Bildt och Tobias Billström hänvisade till hedersrelaterade mord och opinionen för att stoppa den irakiska flyktingströmmen till Sverige, uppger amerikansk ambassadpersonal i nya Wikileaksdokument enligt Svenska Dagbladet.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (fp) menar att argumenten är "avskyvärda".

Den 1 september landade Bildt och Billström i Bagdad under stort hemlighetsmakeri - säkerhetsläget var ännu en het potatis.

Dagen därpå träffade de båda svenska ministrarna den amerikanske ambassadören - Ryan Crocker.

Hedersmord

På dagordningen: Den irakiska invandringen till Sverige. Ministrarna ville få till ett återvandringsavtal med den irakiska regeringen, uppger SvD.

– Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare, ska Bildt ha konstaterat enligt dokumentet.

Man pekade på stora problem med de irakiska flyktingarna som enligt Bildt och Billström var ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik”, skriver man i rapporten.

Vare sig Carl Bildt eller Tobias Billström vill kommentera innehållet i rapporten.

– Vi kommenterar inte innehållet i de dokument som släpps från Wikileaks, eftersom det är uppgifter från tredje part, säger Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson till SvD.