Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iranska oppositionella avvisas trots tortyrhot

Ben Curtis/AP/Scanpix

Nyheter | 09/02/2011 10:47

Sverige kan skicka tillbaka 47-årig man och hans fru.

En 47-årig man och hans fru, bosatta i Västsverige, hotas av avvisning till Iran sedan de fått avslag på sin asylansökan två gånger. Deras 18-årige son har fått avslag en gång.

Om familjen skickas tillbaka riskerar de, som varit mycket aktiva i den iranska motståndsrörelsen PMOI - vars medlemmar förföljs systematiskt, att fängslas och torteras av den iranska regimen.

– Sätts de på planet till Iran blir Migrationsverket indirekta bödlar, säger en vän till den avvisningshotade familjen till DN.

Enligt DN avrättades 80 människor i Iran bara under januari i år och president Mahmoud Ahmadinejad och hans säkerhetstjänst har blivit mer och mer brutal efter det folkliga upproret efter valet 2009.

Den 47-årige mannen fängslades redan på 1980-talet i fem år och torterades då. Sedan dess har han varit mer eller mindre förföljd hela tiden.

– Det är sjukt när en man som piskats med elkablar, utsatts för ljustortyr och fått alla tänder utslagna inte tas på allvar någonstans. Man kan se att hans naglar ryckts ut flera gånger, man kan se rakbladsskador under fötterna, men man har inte kallat in läkare som kan intyga tortyrskador. Hur kan de ens chansa med liv om de är tveksamma? säger familjens vän till DN.