Nu visar det sig att den kontroversiella lagen var ett beställningsjobb från USA:s ambassad i Stockholm.
1 av 4
Nu visar det sig att den kontroversiella lagen var ett beställningsjobb från USA:s ambassad i Stockholm. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Piratpartiets Europaparlamentariker, Christian Engström, säger att "det finns ingen parlamentarisk kontroll kring vad FRA gör och givetvis har allmänheten i Sverige ännu mindre kontroll".
2 av 4
Piratpartiets Europaparlamentariker, Christian Engström, säger att "det finns ingen parlamentarisk kontroll kring vad FRA gör och givetvis har allmänheten i Sverige ännu mindre kontroll". - Foto: Axel Öberg / SvD / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt hör dig - på order av USA.
3 av 4
Fredrik Reinfeldt hör dig - på order av USA. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
4 av 4
- Foto: Rolf Christensen / SCANPIX

FRA-lagen var ett rakt beställningsjobb åt USA

Den svenska regeringen gick med på att sälja ut de egna medborgarnas integritet och Rysslands nättrafik till USA. Det avslöjar ett nytt hemligt diplomattelegram som läckt ut via Wikileaks.


INTERNET. Det nyligen läckta dokumentet visar hur USA direkt påverkat de svenska övervakningslagarna för att själva kunna ha ett öra mot marken på den trafik som passerar genom Skandinavien.

Sverige är buggat och avlyssnat på order av USA, skriver Russia Today som publicerar avslöjandet under fredagen.

Telegrammet visar att den kontroversiella FRA-lagen - som övervakar all internettrafik som går genom Sverige - är ett resultat av amerikanska påtryckningar.

Men givetvis under största diskretion.

– FRA, som tvingas arbeta under strikta datalagringslagar och integritetsskydd för svenska medborgare, oroar sig över att allmänheten kan uppfatta deras inblandning som ett sätt att ta sig runt dessa restriktioner genom att använda en utländsk mellanhand (USA) och därmed förgifta varje chans till framgång, står det i ett telegram under namnet UNCLAS Stockholm 000704 från den amerikanska ambassaden i Sveriges huvudstad till utrikesdepartementet i Washington.

Det amerikanska intresset i Sverige och övervakning av den internettrafik som går genom vårt land är uppenbart. 80 procent av all nättrafik från Ryssland går genom Sverige.

– Regeringsföreträdare nämnde att "nej, tanken är inte att spionera på svenskar, utan att granska bland annat rysk transittrafik", säger piratpartiets EU-politiker, Christian Engström i en intervju med Russia Today.

Ryska företrädare är irriterade och oroliga.

– Jag tror att informationen som säkerhetstjänsterna får tillgång till genom denna lag är känslig och kan förstås skada ryska intresssen, säger ordföranden för utrikesutskottet i det ryska parlamentet, duman, Konstantin Kosachev, till Russia Today.

FRA-lagen har kritiserats som den mest långtgående övervakningslagen i Europa och av telegrammet från USA-ambassaden i Stockholm framgår att man vill undvika att skapa debatt och så smidigt som möjligt föra den genom riksdagen.

Men trots att bloggbävningen, medieuppståndelsen och de interna konflikterna inom flera borgerliga partiers riksdagsgrupper gjorde debatten allt annat än lugn gick lagen till slut igenom. I stort sett såg den då ut precis som USA ville ha den.

– Det finns ingen parlamentarisk kontroll kring vad FRA gör och givetvis har allmänheten i Sverige ännu mindre kontroll, säger Christian Engström till Russia Today.

– Mycket av trycket kommer från USA och upphovsrättsindustrin och den svenska regeringen är mer än tjänstvillig att göra det dessa amerikanska företag ber om via den amerikanska regeringen.

Under fredagskvällen intervjuas också piratpartiets Rick Falkvinge av Russia Today.

Se inslaget med Christian Engström här:

/
/
FRA
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

EU kan stänga Tiktok Lite

EU hotar med att stänga ner Tiktok-versionen Tiktok Lite. "Giftigt och beroendeframkallande" varnar EU-kommissionen.

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

Tusentals svenskar har blivit lurade på pengar som de trodde att de investerade i kyptovalutor. Men i verkligheten fyllde Per och de andra lurade svenskarna bara bedragarnas fickor med sina surt förvärvade slantar. Pengar som de aldrig får tillbaka. – Jag är inget dumhuvud. Men på ett helt fantastiskt sätt så har de här människorna lyckats lura mig på en miljon inom loppet av några veckor, säger Per.

Nu inför Hongkong förbud mot engångsplast

Regeringen i Hongkong vill förbjuda engångsplast. Bestick, sugrör och tallrikar i plast ska fasas ut under en sexmånadersperiod för att minska föroreningar och göra staden mer miljövänlig.

Unikt fall i HD: Är det grymt att avhysa hemlösa?

Utgör det ett "grymt och ovanligt" straff att förbjuda hemlösa att sova utomhus – även om det saknas plats på härbärgen? USA:s högsta domstol ska ta ställning till frågan, i en tid då över en kvarts miljon människor beräknas vara hemlösa i landet.

Motala: Polisen rapporterar om brand

"Brand i ett flerfamiljshus i Motala.", skriver polisen på sin hemsida.