Stekarinnan lurade till sig en miljon

Marie Linnéa Digeklint Harderud hyrde ut falska "lyxlägenheter".


Hon är Stureplansprofilen som lurade fattiga studenter på förskottshyror. Efterlyst har i de två senaste programmen uppmärksammat Digelklints omfattande bedrägeri.

–Helt plötsligt börjar folk ringa och säga att de ska flytta in i min lägenhet, berättade Maries före detta pojkvän vars lägenhet Marie la ut på Blocket.

"Man känner väl sig ganska bitter"

Maries omfattande lägenhetsbluffar i Stockholms innerstad har pågått under en längre tid. Flera personer har hört av sig till media med sina berättelser.

–Man känner väl sig ganska bitter. Att vi har gett en person som vi inte känner så mycket pengar som vi har jobbat ihop och verkligen kämpat för som student, säger Emelie Svedberg, som tillsammans med sin sambo Staffan Jonsson flyttade från Gävle för att studera i Stockholm, till Efterlyst.

La ut Stureplanslägenheter på Blocket

Digelklint har, enligt åtalet, lagt ut annonser på Blocket om lägenheter i anslutning till Stureplan. Hon har sedan träffat de unga personerna, visat dem bostäderna och i flera fall skrivit kontrakt. Hyresgästerna har betalat henne en förskottshyra, mellan 10 000 och 60 000 kronor. Men när de sedan stått med flyttlasset klart finns inte lägenheten tillgänglig längre.

–Det här är fult och oerhört oseriöst. Hon har satt det här i system, säger Stig Sandgren, samordnare på Citypolisens bedrägerigrupp till Expressen.

Enligt polisen är Marie inte speciellt smart. Hon har nämligen använt sitt riktiga namn och bankkonto när hon bett om pengar.

–Det är inte så smart, men många bedragare bryr sig inte om det, säger Stig Sandgren till Expressen.

När Efterlyst åker till Marie för att konfrontera henne tittar en man ut genom fönstret.

–Stick härifrån. Vad håller ni på med. Gör lite vettig journalistik i stället.

Marie Digeklint står nu åtalad för grovt bedrägeri i sju fall på Styrmansgatan 12, men misstänks för bedrägeri i ett 30-tal fall, enligt Efterlyst.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.