Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stekarinnan lurade till sig en miljon

Nyheter | 12/02/2009 18:34

Marie Linnéa Digeklint Harderud hyrde ut falska "lyxlägenheter".

Hon är Stureplansprofilen som lurade fattiga studenter på förskottshyror. Efterlyst har i de två senaste programmen uppmärksammat Digelklints omfattande bedrägeri.

–Helt plötsligt börjar folk ringa och säga att de ska flytta in i min lägenhet, berättade Maries före detta pojkvän vars lägenhet Marie la ut på Blocket.

"Man känner väl sig ganska bitter"

Maries omfattande lägenhetsbluffar i Stockholms innerstad har pågått under en längre tid. Flera personer har hört av sig till media med sina berättelser.

–Man känner väl sig ganska bitter. Att vi har gett en person som vi inte känner så mycket pengar som vi har jobbat ihop och verkligen kämpat för som student, säger Emelie Svedberg, som tillsammans med sin sambo Staffan Jonsson flyttade från Gävle för att studera i Stockholm, till Efterlyst.

La ut Stureplanslägenheter på Blocket

Digelklint har, enligt åtalet, lagt ut annonser på Blocket om lägenheter i anslutning till Stureplan. Hon har sedan träffat de unga personerna, visat dem bostäderna och i flera fall skrivit kontrakt. Hyresgästerna har betalat henne en förskottshyra, mellan 10 000 och 60 000 kronor. Men när de sedan stått med flyttlasset klart finns inte lägenheten tillgänglig längre.

–Det här är fult och oerhört oseriöst. Hon har satt det här i system, säger Stig Sandgren, samordnare på Citypolisens bedrägerigrupp till Expressen.

Enligt polisen är Marie inte speciellt smart. Hon har nämligen använt sitt riktiga namn och bankkonto när hon bett om pengar.

–Det är inte så smart, men många bedragare bryr sig inte om det, säger Stig Sandgren till Expressen.

När Efterlyst åker till Marie för att konfrontera henne tittar en man ut genom fönstret.

–Stick härifrån. Vad håller ni på med. Gör lite vettig journalistik i stället.

Marie Digeklint står nu åtalad för grovt bedrägeri i sju fall på Styrmansgatan 12, men misstänks för bedrägeri i ett 30-tal fall, enligt Efterlyst.

Skrivet av: