Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Som om att kyrkan skulle säga att de hatar gud"

- 02/03/2011, 15:15 -
Josefin Palmgren har skrivit boken Engångsligg.
1 av 4

Josefin Palmgren har skrivit boken Engångsligg.

Pascal Engman

2 av 4

Kulturhusets nya barnbokssatsning får pisk av Josefin Palmgren.
3 av 4

Kulturhusets nya barnbokssatsning får pisk av Josefin Palmgren.

Kulturhuset

Josefin Palmgren tycker att bibblan som hatar böcker borde skämmas.
4 av 4

Josefin Palmgren tycker att bibblan som hatar böcker borde skämmas.

Karin Bylund

Författaren Josefin Palmgren rasar mot biblioteket som "hatar böcker".

STOCKHOLM. I helgen öppnade Kulturhusets nya bibliotek Tio-Tretton under parollen "för barn som hatar böcker". 

– Vi prövar vad ett bibliotek kan vara.? Därför har vi ett kök, till exempel. Vi har berättelser på många plattformar, inte bara stenåldersböcker. Man kan få hjälp att göra egna datorspel, eller mobilfilm, säger chefen Katti Hoflin till City.

Men författaren Josefin Palmgren är inte imponerad över den nya pr-strategin.

– Det känns som en så himla idiotisk sak att gå åt det hållet. Det är som Svenska kyrkan som säger "vi är inte alls så särskilt religiösa." Men inte ens de har gått så långt som att marknadsföra sig som kyrkan som hatar gud.

– I stället borde man framhäva det som är bra med böcker. Om jag ska ta med lillebrorsan på museum säger jag "vi ska göra nåt fett kul, vi ska gå på museum". Inte "om du följer med så kan vi spela dataspel". Då kommer han aldrig någonsin tycka att det är kul att gå på museum, säger Josefin Palmgren till Nyheter24.

Är du rädd för att det ska få barn som redan har en negativ inställning till böcker ännu mer skeptiska?

– Jag är rädd för att det är helt idiotiskt. Det upprör mig när jag ser saker som är idiotiska. Att ge barn den här känslan av att böcker är någonting nödvändigt ont.

– Förr i tiden ville man inte att barn skulle läsa alls. För att det skapade fantasivärldar och gav konstiga idéer. Den inställningen genererar många fler biblioteksbesök, menar Josefin Palmgren.

Hur skulle du marknadsföra ett bibliotek?

– Den kan jag svara på om någon anställer mig för 30 000 kronor i månaden. Eller anställ någon bra reklambyrå i stället.