Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kontroversiell SD-politiker avgör asylärenden

- 04/03/2011, 16:08 -

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Sverigedemokraten Conny Jörgensen liknande förra veckan ensamkommande flyktingbarn vid "skäggiga trynen". Från den första mars i år sitter han själv som nämndeman vid migrationsdomstolen och kan på egen hand avgöra asylärenden.– Synnerligen olämpligt, säger chefsrådman Olle Holmstedt.

ALINGSÅS. Sverigedemokraten Conny Jörgensen hamnade i början av veckan i rejält blåsvåder sedan han under en debatt i kommunfullmäktige bland annat kallat ensamkommande flyktingbarn för "skäggiga trynen".

– Att kalla dem barn är vansinne, sa han även.

Hans uttalande under debatten fick flera högt uppsatta sd-politiker att ta avstånd från sin partivän.

– Frasen ”skäggiga trynen” är olämpligt. Så säger man inte, sa Jimmy Stranne, distriktsordförande för sverigedemokraterna väst.

Nämndeman

Men Conny Jörgensen är mer än bara politiker. Nu avslöjar Alingsås Tidning att sverigedemokraten från och med den första mars i år sitter som nämndeman i migrationsdomstolen i Göteborg. En post som gör det möjligt för honom få en avgörande röst i just asylärenden.

– Man dömer under vad lagar och praxis säger. Då gäller det att visa ett gott omdöme. Och det här är inget uttryck för gott omdöme, säger chefsrådman Olle Holmstedt till AT:s pappersupplaga.

Vid förhandlingar kommer Conny Jörgensen att vara en av tre nämndemän. Deras ord väger lika tungt som målets domare.

Nämndemän kan stängas av från sitt uppdrag. Tidigare i år tvingades sverigedemokraten Erik T Johansson lämna sitt uppdrag vid Värmlands tingsrätt sedan han bland annat sagt att homosexuella inte ska få pådyvla andra sin kultur och "vi vill ha våran normala straightkultur".

Men det är fortfarande oklart om migrationsdomstolen i Göteborg tänker stänga av Conny Jörgensen skriver AT i sin pappersupplaga.

– Tillsammans med min chef ska jag titta på detta innan vi uttalar oss, säger Olle Homstedt.